Sok vízisport-áruházban, komoly kajakos-kenus kereskedésben jártam már, hazánkban és külföldön egyaránt, de ilyet még nem láttam – a római-parti Kajak üzlet bemutatótermében hét méter hosszú, két méter széles és fél méter mély, padlószint feletti vízmedencét létesítettek. Céljáról, hasznáról, az eddigi tapasztalatokról kérdeztem Pócza Viktor egykori kenuversenyzőt, raftingtúra-vezetőt, a vállalkozás ügyvezetőjét.

Miért kellett beltéri medence, mikor itt vagytok a Duna-parton, ahol akár többféle kajakot is kipróbálhat a vevő?

Más üzletekkel szemben csakugyan előnyünk, hogy ajtónktól csak pár lépés a Duna, de nem elégedtünk meg ennyivel. Állandóan fejlődni akarunk, mindig többet nyújtani az eddiginél, vevőinket ámulatba ejteni. Nemcsak kajakokat szeretnénk eladni, hanem élménnyé tenni a vásárlást. Célunk, hogy azzal a tudattal távozzon az ügyfél, hogy a lehető legjobbat vette meg.

vizproba 03

Nem elég biztosítéka ennek, hogy mindannyian volt versenyzők, túravezetők, tapasztalt vízi emberek vagytok, így bárkinek tudtok célravezető tanácsokat adni?

Nem! Éppen a szaktudásunk okán vagyunk tisztában a kellő kipróbálás nélküli vásárlás kockázataival. Évek óta adunk módot dunai próbára, de van úgy, hogy kevés a vevő ideje, civil ruhában jött, nem evezhet a Dunán, illetve alkalmatlan az évszak vagy az időjárás. Ráadásul komoly szempontok indokolják, hogy nem az első, hanem a második lépés legyen az éles tesztelés, természetes vízen!

vizproba 04

Tehát az első lépéshez kell a medence? Mire használjátok?

Hogy ne kelljen eleve nem megfelelő kajakokat levinni és ügyetlenkedni velük, előbb a bolti medencében válik el, hogy egyáltalán befér-e az ember a beülő nyílásba, el tud-e kényelmesen helyezkedni, eléri-e a lábtartót, illetve képes-e kormányozni? Rögtön ráérez a hajók viselkedésének különbségeire, álló helyzetben. Billeg, vagy stabilan fekszik a vízen? Jól, vagy bizonytalanul érzi magát benne? Megkérdezzük, mennyi cuccot vinne magával, és súlyokká átalakított vízhatlan zsákokban éppen annyi műterhelést pakolunk be, hogy lássuk, milyen a kajak vízfekvése.

vizproba 05

Ezek szerint kezdőknek, vagy nem eléggé tapasztalt embereknek való a vízpróba?

Nem, nagyon sokat ér öreg rókáknak, sőt rutinos versenyzőknek is. Az utóbbiaknak nagyon fontos a hajó statikus és dinamikus trimmje, tehát, hogy miképp áll valóságos vízvonala a tervezett optimumhoz képest, álló helyzetben és versenytempóban. Itt az előbbit tudjuk ellenőrizni, például a Nelo kajakmárka egy-egy típusából hatféle méret készül, a gyári táblázat szerint filctollal felrajzoljuk az ideális vízvonalat a hajó oldalára, és mikor beül a kajakos, összehasonlítjuk a ténylegessel. Világbajnoki vagy olimpiai eredmény múlhat apró vízfekvési-, illetve azon múló sebességkülönbségen. Rögtön be is állítjuk az ülés hosszanti pozícióját, sokkal egyszerűbben, mint dunai próbán lehetne, ahol sok esetben a hullámzás lehetetlenné teszi ilyen pontosságú beállítást. A dinamikus trimm beállításhoz már mindenképp élő víz és az edzők éles szeme szükséges. Azt is meg tudjuk állapítani, hogy egy kajakos palánta L vagy M méretű hajóban érhet el jobb eredményt. A Statikus trimm beállításhoz már mindenképp élő víz és az edzők éles szeme szükséges.

vizproba 06

Tehát aranyat ér a medence kezdőnek és világklasszisnak, de mit nyújt a középmezőnynek?

Visszatérve a Nelóra, fitnesz-kategóriában hétféle szélességet gyárt, 42 és 60 centiméter között. Jobb, ha nem a Dunába borul be valaki, hanem idebent jön rá, hogy kissé túlbecsülte magát, nem a legkarcsúbb, leggyorsabb változat válik be neki. Nagyon fontos, hogy összhangban legyen testsúlya a kajak típusával, medencénkben azonnal kiderül, hogy egymásnak valók-e.

vizproba 01 atjeloles sablonrol 2

Láttatok példát belső medencére, vagy saját ötletetek?

Nem tudunk hasonlóról, Magyarországon biztosan nincs párja. Bemutatótermünknek nem is ez az egyetlen különlegessége, van itt egy kanapé, amelyen hosszasan elüldögélhet valaki, tűnődve terveiről. Ha egyedül akar maradni, nem zavarjuk. Nézegethet prospektusokat, vagy filmeket a képernyőn. Nem lehet olyan érzése, hogy belehajszoltuk egy rossz döntésbe.

vizproba 07

Milyenek az eddigi tapasztalatok?

Még új, csak egy hónapos a medencénk. Több mint tízen vették igénybe, volt, aki végigpróbálgatta a fitnesz-vonalat, állítottuk be tökéletesen versenyző hajóját, ültek be túrakajakokba, és mindenki elégedett volt az élménnyel. Sok energiánk és ráfordításunk van benne, egészen más folyamaton megy át egy vásárlónk, mint másutt, örülünk, ha mindezen erőfeszítéseinket észreveszik, és értékelik. Néha elszomorít, hogy legfontosabb, mennyit lehet alkudni, eltúlozva: mennyit engedünk az ár feléből? Mi komolyan vesszük a vevőt, a legjobb szolgáltatást nyújtjuk neki, nálunk ezen van a hangsúly, és ennek része a vízpróba.

vizproba 02 atjeloles a sablonrol

Comments powered by CComment