Nem benne ülsz, hanem rajta. Nem zárod ki a vizet, nem zárod be magadat. Lehet vele túrázni, fürdeni, snorkelezni vagy pecázni. Gyorsasági versenyre ne ezzel indulj. Egészen más műfaj, mint a merev, vagy felfújható kajak, éppen ezért nem mindenkinek való, de akinek igen, annak nagyon!

attivo lol sit on top kajak 11

Kajakozni nagyszerű, csakhogy maga a kajak nem mindenkinél jön be. Aránylag szűk (de mindenesetre korlátozott méretű) nyíláson kell be- és kiszállni, ami még part mellett sem mindenkinek könnyű, vízen meg még nehezebb (például egy borulás után). Deréktól lefelé eltűnik az ember teste a kajakban, nem éri napsugár. Ha nemcsak alul terül el víz, hanem jön föntről is, akár hullám, akár eső formájában, egy szokásos kajakot nem árt hullámköténnyel védeni tőle, ami egyesekben fokozhatja a bezártság, illetve a kajakkal összezártság érzését.

Akkor ne beüljünk a kajakba, hanem rá! Ez a sit on top lényege. Egyenletesen lehet barnulni, akárcsak szoláriumban, kievez az ember az adriai kempingből egy szép öbölbe, felveszi maszkját és légzőcsövét, már ereszkedhet is be kajakjából a vízbe, hogy megcsodálja a felszín alatti világot, utána meg hopp, visszatornázza magát.

attivo lol sit on top kajak 02

A kajak nyitott, mint egy teknő, alul végignyúló légkamrával. Ezért kissé magasan ülsz benne, ami nem jó a stabilitásnak, de ezt kiegyenlíti szélessége. A cucc a kamrában vagy a fedélzeten tárolható. Az, hogy hogyan készül egy ilyen, külön téma, majd visszatérünk rá egy önálló cikkben.

A határunktól nem messze fekvő, Muraszombat melletti székhelyű szlovén ROTO márka LOL típusát próbáltam ki. Sokoldalú cég, gyárt nagy kommunális víztartályokat, mezőgazdasági konténereket, kerti növénydézsákat, logisztikai termékeket, illetve kajakokat, kenukat. A most kipróbált típus neve kissé muris, lévén az sms-nyelvben a LOL jelentése laughing out loud, azaz hangosan röhögök. Ettől még komoly a gyártás és a kidolgozás minősége, sima a felület, tisztességesek a szerelvények, passzentosan illeszkedik minden.

attivo lol sit on top kajak 10

A formája… Hát, nem éppen kecses, nyílsebes gyorsaságot sugalló, karcsú vízhasítónak, hanem inkább vízi traktornak tűnik. Aligha a szépségéért veszik meg, inkább a praktikumáért. A form follows function, azaz a forma követi a funkciót dizájnelv megtestesítője, ami egy bizonyos mértékig veszélyes sportág esetében nagyon helyeselhető. Már látszatra is biztonságos, jóindulatú, az esetleges evezési hibákat nem azonnali borulással büntető, egyszerűen és könnyen kezelhető jószág. A formaterv mellett szól még, hogy, akárcsak a kerti szék, több darab egymásra stószolható, ha csoportos túrára mennek, trélerrel.

Pontosan három méter hosszú, 80 centi széles 38 magas, 23 kilós és 120 kilogramm teherbírású. Rövid túrákra vagy felfedező kirándulásokra ajánlják. A vízpartra autóval kell eljuttatni, tetőcsomagtartóra felemelni, vagy onnan levenni, egyedül nem valami könnyű. Amint viszont lenn van a földön, kiderül egy óriási okosság: fixen beépített kereke van hátul! Simán el lehet húzni az orrfogantyújával. Sóderben nem bontakozik ki az előnye, betonrámpán annál inkább. Háromféle színben kapható: a narancsos mellett van kék és barnásszürke is.

attivo lol sit on top kajak 17

Jöhet a megpakolás. Némiképp érthetetlenül nem közlik a zárt rakodótér űrtartalmát, de véleményem szerint a célnak bőven megfelel, akár minimalista táborozós felszereléshez is. Egy tengeri- vagy túrakajak tárolókapacitásával persze nem kelhet versenyre. A két kerek gumifedélből azt képzeltem, hogy külön kamrái vannak, de nem: egy tér az egész, orrtól farig. Ha valami becsúszik leghátra, talán valami „csigabiga gyere ki” nótával lehet előcsalogatni, vagy az egyes zsákokról, zacskókról külön madzagot előrevezetni. Ebből az is következik, hogy nagyon gondosan kell a helyükre pattintani a gumifedeleket, nehogy boruláskor telefolyjon és elsüllyedjen a kajak. Még egy nagy vízhatlan zsákot fogad a tatfedélzet, gumizsinórral rögzítve. Van két italtartó is, az egyikbe a GPS-t tettem.

A kajakos termetéhez hosszirányban állítható üléssel és négy-négy lábtartó bordával igazodik a LOL. Az utóbbi nem váltotta ki maradéktalan tetszésemet: a talp megtámasztásához elegendően széles bordák közé eléggé kifelé fordítva fér be a lábfej, nem igazán biztos az egybeforrás a kajakkal. Az ülés párnázott, de vékony, idővel fészkelődni kezd az ember, ám bőven van lehetőség a pozíció variálására, nyújtottabb vagy behúzottabb lábbal. Az ülés előtt elférhet egy kicsi gyerek, vagy szintén nem nagy kutya.

attivo lol sit on top kajak 09

A sárkányhajó-evezőiről híres Hornet kajaklapátja még csak prototípus, róla külön cikket írok nemsokára.

Induljunk! Szépen viselkedik a LOL, jól tartja az egyenes irányt, de ha kell, nagyon fordulékony. Kormánylapát nincs, egyedül az evező irányítja. Felfelé a Dunán, a Rómaitól az Egyfás-szigetig, jellemzően 4,5 km per óra volt a menetsebesség, lefelé 7,5. Élvezetes evezés nyújtott, nem volt nehézkes, mint gondoltam volna. Visszafelé déli szél hullámosította fel a Dunát, szórakoztató volt figyelni, ahogy a négy fenéknyíláson hol feljött, hol eltűnt a víz. Igen, alkalmilag nedves lesz az ember lába, erre gumicsizmával, neoprén zoknival lehet felkészülni, vagy melegben egyszerűen örülni lehet neki.

Végül az egyik legfontosabb információ, az ár. A divatos, 9-esekkel csábító szám kedvéért 189.900 forintot írtak a cédulára, de még a korábbi euró-árfolyam szerint.

attivo lol sit on top kajak 16

Kinek ajánlanám a ROTO ATTIVO LOL sit on top kajakot? Olyanoknak, akik valamiért nehezen barátkoznának meg egy beülő nyílásos típussal, szeretik a könnyű be- és kiszállást, a vízen a mozgásszabadságot, és azt, hogy véletlen vagy szándékos borulás után nem kell eszkimózni, hanem a vízből vissza lehet jutni a fedélzetre. Sokaknak tetszhet, hogy a bejutó víz magától távozik, nem kell fenékpumpa, nincs meregetés, szivacsozás. Döntő vásárlási érv lehet, hogy kutya, kisgyerek elfér az ülés előtt, akárcsak, hogy tatkerekén könnyű egyedül elhúzni a megpakolt kajakot.

Kattints a képre a galéria megnyitásához!

Free Joomla Lightbox Gallery

Comments powered by CComment