A Magyarországon őshonos vidra nyerte el 2020-ban az év emlőse díjat, ami egyúttal ráirányítja a figyelmet a vizes élőhelyek védelmének fontosságára is.

Az idén reflektorfénybe került vidra (Lutra lutra) a menyétfélék családjába tartozik. Rokonaitól eltérően remekül alkalmazkodott a vízi életmódhoz: karcsú és áramvonalas testalkatának, valamint a lábujjai között feszülő úszóhártyának köszönhetően kitűnően úszik.

a vidra lett az ev emlose 01

Ez a széles körben ismert és népszerű emlős Magyarországon szinte minden olyan élőhelyen előfordul, ahol alkalmas búvó- és szaporodó helyet talál magának. Jellemzően a vízpart közvetlen közelében, maga ásta kotorékokban, vízparti fák gyökerei között vagy nádasokban él. Táplálékát is a vízből nyeri: a kisebb halakat úszás közben kapja el, de zsákmányul ejt kagylókat, vízi rovarokat, lárvákat és rákokat egyaránt.

Magyarországon kiemelkedően sok vidra él Európa más országaihoz viszonyítva. Fokozottan védett, hazai veszélyeztető tényezői a vizes élőhelyek pusztulása (a Kiskunság és Nyírség kiszáradása, halastavak számának csökkenése, vízpartok betonozása, parti növények irtása).

Akarsz róla többet olvasni?

Ajánlom Fekete István Lutra című regényét

Comments powered by CComment