Sok kajakos, kenus, vagy csak egyszerűen fürdeni akaró ember vesztette életét egy ártatlanul kinéző vízmozgásban. Mindenkinek tudni kell róla, aki vadvízen, vagy akár szelíd, de duzzasztófokozatú folyón (Mosoni Duna, Ipoly) evez, vagy gyalogos vándorként arra jár, és csobbanna egyet. A vízhenger igazi gyilkos!

Lassú folyócskán viteti magát lefelé egy kajakos, egyszer csak a természetbe nem illő betonépítményt pillant meg: egy duzzasztót. Hűha, mi lesz itt? Messziről látszik a tábla, hogy a műtárgyon átevezni, illetve közelében fürödni, horgászni tilos. Basszus! Emberünk partra száll, megszemlélni a helyet, és látja, hogy a duzzasztó kapujánál alig valamennyit, talán fél métert esik a víz, nincs semmi drámai hullámzás, sima liba az egész! Micsoda marhaság, hogy nem szabad itt horgászni, ahová oxigénben dúsabb víz csábítja a halakat. Valószínűleg ugyanekkora értelmetlenség tiltani az átevezést. Nincs kedve kipakolni kajakját, átcipelni mindent az alvízre, és ott megint berakodni. Sehol senki, aki láthatná szabálysértését, fölösleges fontoskodásnak véli a tilalmat, és úgy dönt, hogy leevez a kicsiny vízlépcsőn.

a gyilkos vizhenger 00

Ám meglepetés éri, kajakja orra a lefelé szaladó áramlást követve mélyre merül, a hajó keresztbe fordul, ő kiborul, és a hátrafelé forgó áramlás lehúzza a mélybe. Igyekszik felfelé úszni, ha egyáltalán érzi, merre van felfelé, egy pillanatra ki is bukkan a feje, levegőt szippanthat, de máris újra odalent kapálódzik, netán be is üti fejét a betonba. Néhány kör után kifogy a szuszból, talán eszébe villan egy morbid szellemesség: „brit tudósok megállapították, hogy bárki képes egy levegővétellel élete végéig a víz alatt maradni”… Ez már élete utolsó gondolata, megfullad, csak tetemét keringeti a víz, miközben légszekrényes kajakja ugyanott, a vízlépcső alján forog egy helyben. A kajakos vízhenger áldozata lett, mint megannyi elődje. Hallottam egy konkrét esetről, apa és fia kísérelt meg átevezni Mosonmagyaróvár mini duzzasztófokozatán, tragédia lett belőle.

A magyarázat a vízhenger jelensége. A felvíz szintjét szabályzó, mozgatható perem után lefelé bukik az áramlás, lendülete viszi tovább a mélybe, ahol zöme tovább folyik, de az alsó oldal víztömege fölfelé tereli egy részét, ebből lesz az ellenirányban folyó felszín. Állandó, körkörös áramlás alakul ki, újra meg újra magával ragadja a víz alá áldozatát, aki ösztönösen felfelé, a levegőre igyekszik. Nem biztos, hogy odáig jut egy-egy körben, a kavargás akár víz alatt tarthatja, de ha mégis felszínre ér, természetesen megpróbál távolabb úszni a zuhogótól, de az erős sodrás ellen nem megy, újra meg újra lebukik – a végkifejletig…

a gyilkos vizhenger 01

a gyilkos vizhenger 02

a gyilkos vizhenger 03

Megmenekülni nagyon nehéz, tanácsolják, hogy legalul kell maradni a főáramban, és csak a duzzasztótól eléggé eltávolodva kellene felúszni – nagyfokú tudatosság és önuralom kell hozzá, hiszen ellene mond az életösztön pillanatnyilag rossz utasításának. E stratégia végrehajtását akár nehezítheti is mentőmellény, többek között ezért ajánlatos mentőkést tartani zsebében, hogy egy pillanat alatt meg lehessen szabadulni tőle. Még valami: a vízhenger sok levegőt ragad magával, buborékok formájában, mintha szódavíz lenne. A nagy levegőtartalom miatt kisebb a víz sűrűsége (fajsúlya), ezért a mentőmellény és a teleszívott tüdő felhajtóereje is, ami pillanatról pillanatra változóan lehet előnyös vagy hátrányos. Igazi szabadulási esélyt egy nagy lélekjelenlétű, tapasztalt, jól felszerelt túratárs adhat, dobókötelet hajítva bajba jutott cimborájának, és partra húzva őt. A szituációt és mentést jól szemlélteti ez a Pading Magariniban található videó,  és ez is:

 

Nézzétek meg ezt a vadvízi felvételt:

 

Nemcsak képzetlen vízjárók kerülhetnek vízhenger csapdájába, hanem menő vadvízi kajakosok is. Miért, hogyan? Egymást bevárni, egy pillanatra megpihenni egy-egy kiálló szikla alatt visszafelé áramló limányban lehet (ott pihennek a pisztrángok is, minimális erőkifejtéssel). Csakhogy föntről nézve nem észrevehetően, a mederalakulattól függően oda is bezuhoghat egy kisebb vízesés, vízhengert képezve, akár olyan erőset, hogy bajt okozzon. Nagyon gyakorlott vadvízjárók viszont alkalmilag jókat szörföznek vízhengereken, de kizárólag megfelelő tapasztalat, képzettség és társaság jogosít fel efféle trükközésre.

a gyilkos vizhenger 05

Angolul, németül értők a következő keresőszavakkal nézhetnek utána a témának: hydraulic whirlpool, hydraulic jump, Wildwasser Walzen.

Jól jegyezzétek meg, hogy komoly életveszély leselkedik egészen kis vízesések alatt is, tartsátok be a duzzasztófokozatok tilalomtábláján írtakat, és vadvízre csak társasággal, megfelelő felszereléssel menjetek! Nehogy úgy járjatok, mint az egyszeri kajakos, aki élete végéig képes volt egy levegővétellel vízhengerben úszkálni…

Comments powered by CComment