Tisza tó

  • 27 km
  • 127 km²
  • hajózható

A Tisza-tó (más néven Kiskörei víztározó) Magyarország második legnagyobb tava, egyben a legnagyobb mesterséges tó a Tiszán.

Területe 127 km², melyen mozaikosan váltakoznak a nyílt vízfelületek, szigetek, holtágak, sekély csatornák. Hossza 27 km, átlagos mélysége 1,3 méter, legmélyebb pontján 17 méter. Szigeteinek területe 43 négyzetkilométer.

1973-ban építették fel a Kiskörei Erőművet a duzzasztógáttal, a tiszai áradások szabályozása és az Alföld jobb vízellátása végett. Feltöltése az 1990-es években fejeződött be.
A Tisza-tó vadvízi világa gyalog, kerékpárral, lóháton és csónakkal is bejárható. A Tisza-tavi madárrezervátum védett terület, csak vezetővel látogatható.

2012-ben nyílt meg Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum, mely interaktívan mutatja be a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti értékeit, élővilágát. A látogatóközpont 2600 négyzetméteres főépülete többek között kiállításoknak, rendezvényeknek ad otthont, de kilátó is van itt. A 735 ezer liter össztérfogatú akváriumrendszer a legnagyobb édesvizű akvárium Európában. A főépületet héthektáros szabadidőpark veszi körül állatbemutatókkal és játszóterekkel; skanzenje a 19. századi életmódot mutatja be. Az ökocentrum kikötőjéből vízitúrák és kishajós kirándulások indulnak.