Zagyva

  • 179 km
  • Zagyvaróna – Tisza
  • Hajózható (elvileg Jobbágyitól)

A Zagyva a Tisza jobb parti mellékfolyója, a Nyugat-Mátra és a Cserhát legjelentősebb vízgyűjtője. Salgótarjántól keletre, Zagyvaróna határában a Medves-hegy déli lejtőjén illetve bányatáróiból, a tengerszint felett mintegy 500 méter magasságban ered, majd négy megye 22 községét és kilenc városát érintve torkollik Szolnoknál a Tiszába. A Magyarország határain belül eredő és torkolló leghosszabb folyó, a forrásától a torkolatáig 179 km. Fő mellékfolyója a Tarna, amelyen kívül számos kisebb patak torkollik bele. Magyarország tizenharmadik legnagyobb folyója, nagyobb a Balatont tápláló Zalánál. Partjai mentén több tájvédelmi körzet és természetvédelmi terület van. Közel tucatnyi halfajával kedvelt horgászhely.
A Zagyva vízgyűjtő területe: 5677 km². Kisvízi hozama: 0,95 m³/s, középvize: 9,5 m³/s, nagyvize: 254 m³/s (Zagyvarékasnál). Közepes vízhozama a 2000-es évben Jászteleknél 9,6 m³/s volt, míg július és december közt 2 m³/s. A meder esése Jobbágyitól Jászfelsőszentgyörgyig 79 cm/km, de innen a torkolatig már csak 27. Folyását Selypnél, Lőrincinél, Hatvannál és Jászberénynél duzzasztó szabályozza. Esőzések után, hóolvadáskor, gyors áradások futnak le a felső szakaszán. A Tisza áradása viszont Zagyvarékasig visszaduzzaszthatja, az egymástól 1,5-2 km-re levő töltések közét ilyenkor teljesen kitölti a víz, magasabb hidak szigetként kiállnak, alacsonyabbak víz alá kerülhetnek. Vízszegény időben kevés víz csörgedezik benne.
Túrázni nagy víznél Jobbágyi közúti hídjától lehetséges (123 km a torkolatig), közepes vízállásnál a hatvantól (104 km), de a különösen szép, erdős természeti környezetért és a változatos, érdekes evezésért az alsóbb szakaszát járják gyakran, Szászberektől vagy Zagyvarékastól Szolnokig.