Marcal

  • 100 km
  • Sümegprága – Rába
  • Hajózható

A Marcal a Rába jobb oldali mellékfolyója. Hossza 100 km. A Bakony-vidékhez tartozó Keszthelyi-hegység északi részén, Sümegprága község határában ered. Vize általában tiszta, átlátszó, kevés hordalékkal, bár néhány patak torkolata alatt (Torna, Cinca, Kis-Séd) minősége leromlik.

A Marcal felső szakasza, az erős növényborítottság miatt, Karakóig nem alkalmas túrázásra. (Kisvásárhelytől lefelé egyes szakaszokon, tavasszal, magasabb vízállásnál kajakkal megkísérelhető, de helyenként körülményes áthaladásra kell készülni.)

Karakó alatt, a Torna torkolatától már járható a folyó, de számítani kell rá, hogy a meder vízi növényzete (nád) miatt a szabad víztükör helyenként alig pár méterre szűkül. Az alsó szakasz (Malomsok, de leginkább Mórichida alatt) már csónakkal is járható, azonban itt is bárhol számítani lehet nehezebb továbbjutásra a növényzet (hínár, nád) miatt.

Duzzasztógát csak egy van a folyón: Koroncónál, a torkolat felett fél kilométerre, ez a Holt-Marcalt látja el vízzel, itt át kell emelni.

A víz végig csendes, egyenletes, lassú folyású. A medervonal a legtöbb helyen egyenes, szabályozott, enyhe kanyarokkal. A partok általában padkás kiképzésűek, a nyíltabb szakaszokon nád, sás, fű, sok helyen cserjék, kisebb fák szegélyezik. Helyenként viszont galériaerdő kíséri. A szabályozottság ellenére nagyon hangulatossá teszi a dús parti növényzet, főként a fás szakaszokon.