Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda idén már ötödik alkalommal szervezi meg a vándortáborokat, partnerségben az OEE-vel, a Maketusz-szal, az MKKSZ-szel, valamint a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodájával. Amíg tavaly 24, idén már 31 útvonal várja a felső tagozatos és középiskolás gyereket, akik nyáron gyalogos, kerékpáros, vízi, vagy zarándok vándortábor formájában fedezhetik fel Magyarország tájait.

A 31 útvonalon belül 11 gyalogos, 10 kerékpáros, 9 vízi és 3 zarándok vándortábor útvonalat jelöltek ki, amelyek közül kettő közös útvonal lesz: a Körösök völgyében található az egyik, amely a kerékpáros és a vízi vándortáborozók közös útvonala és a Mura mentén található a másik, amelynek egy része gyalogos, egy része pedig vízi vándortábor.  

Az egyhetes nyári táborokra január 25-én reggel 6 órától lehet jelentkezni. Várhatóan június 16-án indulnak az első vándortáborok, a részvételi díj 28 ezer forint. Az idén is arra törekszenek, hogy a gyerekek számára a vándortáborokban eltöltött egy hét legyen az év legzöldebb hete, így odafigyelnek a környezettudatosságra, a fenntarthatóságra, például, hogy a gyerekek minél kevesebb műanyagot használjanak.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt nehéz volt a táborokat megszervezni, hiszen május végén még nem tudták, hogy június közepén a táborok elindulhatnak-e, ezért többen vissza is mondták a jelentkezést, így végül körülbelül 10 ezer gyerek vett részt 2020-ban a programban. Az idén arra számítanak, hogy a résztvevők száma eléri a 15 ezret

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség által szervezett Vízi Vándortáborba jelentkezők idén is a Szigetközben, a Felső-Tiszán, a Bodrogon, a Mosoni-Dunán, a Rábán, a Dunakanyarban, a Körösök-völgyében, a Murán, valamint a vadregényes Tisza-tó tanösvényein túrázhatnak. Ráadásul a Rába-túrán végig, az Erdei Vándortáborral kombinált Mura-túrán pedig néhány napon át raftolnak is a csoportok, vagyis az egyre népszerűbb vadvízi-tematika is bekerült a kínálatba. Mindezeken felül lesz egy másik kombinált túraútvonal is, ugyanis a Körösök vidékén kerékpárokról szállhatnak majd vízre a résztvevők. További újítás, hogy idéntől lesz klasszikus vízitúra is, ahol nem előre épített táborokba érkeznek meg esténként a gyerekek. Storcz Botond háromszoros olimpia bajnok, az MKKSZ szakágvezetője elmesélte, hogy „a gyerekeimmel közösen magam is több ilyen vándortáborban vettem részt az elmúlt években, amely óriási élmény volt számomra. Örömmel tapasztaltam, hogy a gyerekek is szerették a vízről felfedezni a természetet, és szívesen ismerkedtek meg ezzel az életformával. Tehát várunk idén is mindenkit!”

MTI sajtóközlemény nyomán

Comments powered by CComment