Sokan kérdik, nem szúrja, vágja ki valami a „gumicsónakot”? Bizony, előfordulhat, de akkor sincs tragédia, van rá megoldás. Már jártam így Gumotex Twist 2 kajakommal és Anfibio Nano RTC packraftemmel.

Az esély azonban nem egyforma, mint a lehetséges következmény súlya sem. A Gumotex többrétegű, 0,5 milliméter vastag Nitrilon anyaga annyira szívós, hogy egy felpumpált hajón áthajtottak autóval, és baj nélkül kibírta. Twistyvel gyakran törtetek át ártéri uszadékon, semmi baja se lett tőle, de egyszer, kikötésnél hosszanti vágást okozott a partkövezés egy éles sziklája. Csak a túra végén vettem észre, hogy leeresztett a középső, alsó légkamra, de nem csökkentette a hajó biztonságát, sebességét. A gyári javítást vettem igénybe, hogy kipróbáljam, tökéletesen megfoltozták, de két hónapig tartott – igaz, benne volt a karácsony-szilveszter időszak, amikor a fű sem nő.

leghajo javitsd magad 01

Az utrakönnyű (990 gramm, de üléssel és fedélzeti vízhatlan táskával is csak másfél kilós) Anfibio Nano 0,2 milliméter vastagságú, helyesebben vékonyságú, poliuretán-bevonatú szövete egy esőkabátot juttat eszembe. Ezt a típust nem is ajánlják vadvízre, mint sok másikat. Sokkal jobban figyelek, vigyázok rá, mert a kajak három „hurkája” (plusz két ülés) helyett ennek csak egy légkamrája van (egy felfújt üléssel, de ad felhajtóerőt a vízhatlan fedélzeti táska is), tehát ha kivágja, nagyobb mértékben kilyukasztja valami, ha nem is süllyed el, mint a balta, de evezhetősége, irányíthatósága megszűnhet. Ilyesmi elsősorban induláskor, kikötéskor, sekély vízben fordulhat elő, folyó közepén aligha, nem is aggaszt különösképpen.

leghajo javitsd magad 02

Éppen ez fordult elő, a Duna Tolnai holtágán, a túra legvégén. Öt centis vágás, valami nagyon éles tárgytól, szép sima szélekkel. Pech… Itthonról utánanéztem a lehetőségeknek, tanácsot kértem tapasztalt barátomtól, Hany Istóktól. Megtudtam, hogy egyszerű saját kezűleg megjavítani, a hajóhoz adott gyári foltkészlettel. A legtöbb packraft természetesen kizárólag kívülről foltozható, de mivel a Nano RTC légkamrája nyitható, hogy bele lehessen rakni a túracuccot, ki lehet fordítani, a gyár belülről javasolja a foltozást, a fényes poliuretán bevonaton.

leghajo javitsd magad 03

Így is tettem. Azt írják, hogy a folt megragad nedves felületen, sőt akár víz alatt is. Lehúztam róla a védőfóliát, és száraz, tiszta körülmények között tökéletesen sikerült minden, de a biztonság kedvéért jól megmángoroltam feleségem tésztahengerével.

leghajo javitsd magad 04

Ennyi elvileg és gyakorlatilag elég lenne, ám meg akartam erősíteni kívülről is. Ide milyen anyagot válasszak? Internetes böngészés után az amerikai Gorilla Glue ragasztószalagját találtam nyerőnek, amelyet a földkerekség legnehezebb faladataira ajánlanak.

leghajo javitsd magad 05

Sokféle terméke közül, a magyar márkaképviselet szakértő tanácsára, a GORILLA PATCH & SEAL TAPE (foltozó, tömítő szalag) vízálló, fekete, ragasztó- és tömítő (lég- és vízzáró) szalagot választottam. Ragad műanyagra, üvegre, fémre, fára, és sok egyébre, valamint egyenetlen, rücskös felületre is. Bizonyos mértékben nyújtható, hogy idomuljon a felülethez. UV-álló, bírja a hideget, meleget -57 fok C - +93 fok C), nedvességet. Tíz centi széles, három méter hosszú tekercsben kapható, 7378 forintért. Tetszett, hogy védőfóliás, nem kell mindig az egész tekercset elvinni, előre le lehet vágni foltnak való darabokat.

leghajo javitsd magad 06

leghajo javitsd magad 07

A leszabott, lekerekített sarkú folt tökéletesen ráragadt „Naná” (ez a hajóm neve) külsejére. Jöhetett a próba, a teszt: leválasztja, felgyűri szélét a sóderes vízfenék, vagy némi parton húzogatás? Kétszer jöttem le Ipolytölgyestől az Ipolyon, ahol az alacsony vízállás miatt többször akadtam el, mindig csikorgó, súroló hanggal. Azóta is jó néhány túrán tettem ki ártó hatásoknak a javított részt, de a legcsekélyebb nyomát sem látom rajta, tehát kiállta a vizsgát, bevált. Rögtön le is vágtam egy darabot a szalagból, amely jól elfér „kegyszeres táskámban”, hogy mindig velem legyen. Ha túravezetőként mennék nagyobb léghajós társasággal, magammal vinném az egész tekercset, jó lehet megrepedt evezőlapát, kiszakadt esőruha és sok egyéb reparálására.

leghajo javitsd magad 09

leghajo javitsd magad 10

Azóta bizonyította sokoldalúságát: bringával buktam, és kedves hosszú nadrágom csúnyán kiszakadt a csípőmnél. Megvarrni nehéz lenne, nincs is ilyen anyagom itthon, megfoltoztam a Gorilla szalaggal, azóta is tart.

leghajo javitsd magad 11

Most már úgy gondolom, hogy ha újabb sérülés érné Twistyt, nem küldeném ki a gyárba, hanem saját kezemmel javítanám meg, a hozzá adott készlettel. Naná packraftem foltozása már rutinfeladat lenne, belülről a gyári foltanyaggal, kívülről Gorilla szalaggal. Örülök ezeknek a tapasztalatoknak, gyakorlatomnak, magabiztosabban megyek vadonzó túrákra – csináld magad jelszóval!

Comments powered by CComment