„A Ráckevei-(Soroksári)-Dunán a következő évek egyik legjelentősebb környezetvédelmi beruházását készítjük elő. A Kvassay- és a Tassi-zsilip között mintegy 57 km hosszú folyószakaszon szeretnénk javítani a vízminőségen, és elérni, hogy a vízpart jóval több helyen megközelíthető legyen.” -írja facebook posztjában Fürjes Balázs Budapestért és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

Európai uniós projekt keretében a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ megkezdte a projekt előkészítését és tervezését. Erről tartott ma szakmai tájékoztatót Vitézy Dáviddal, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatójával, Schneller Domonkos helyettes-államtitkárral és Kozár Szabolccsal, a tervezők szakértőjével.

„A Ráckevei-Duna megújítása fontos a vízminőség, a vízi élővilág és a természeti környezet megőrzése miatt. Feltétele annak, hogy a budapestiek és a környéken élők igazán birtokba vehessék a folyót és a vízpartot, és már a fővárosi szakaszon is újra fürödhessenek a folyóban. Hogy visszatérjen az az élet és zsibongás, ami egykor a Kis-Dunát jellemezte: fürdőzőkkel, horgászokkal, sportolókkal, nyaralókkal, piknikezőkkel.” -írja.

A vizsgálatok eredményétől függően a következő dolgokat tervezik:

  • A felgyülemlett iszap kikotrását – a teljes szakaszon, a Gubacsi hídtól egészen Tassig.
  • Iszapcsapda telepítését és a partfal rendbetételét – a Kvassay-zsilip és a Gubacsi híd között, hogy megelőzzék az újraiszapolódást, és közelebb hozzák a folyót az emberekhez.
  • A Dél-pesti Szennyvíztisztító ügyének megoldását – hogy a telep semmilyen esetben se terhelje a védett folyóág vizét, semmiképp se csorduljon onnan szennyvíz és szemét a Dunába.
  • Fenntartható, környezetbarát, innovatív vízgazdálkodási rendszert. Speciális vizes élőhelyet (wetlandet) és természetes csapadékvízelvezető rendszert – a Duna-ág pesti oldalán és a Csepeli közpark területén.

Comments powered by CComment