Kormányzati célkitűzés, hogy minél többen javítsák testi-lelki egészségüket aktív, sportos életmóddal, és hogy ezt legalább ausztriai, szlovákiai nívójú létesítmények segítsék. Egymás után épülnek kilátótornyok, turistaházak, csónakkikötők, kisvasutak, kerékpáros pályák. Mostantól kettővel több bázis áll a vízi túrázók rendelkezésére: Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos átadta Leányfalun a Wichmann Tamás Vízi Oktató Központot és Szentendrével szemben a szigetmonostori Révészházat. Az eseményt stílszerűen, 28 kilométeres Ötpróbás evezéssel kötötték össze.

A „Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése” pályázati projekt keretében összesen 15 vízitúra megállóhely újult meg, köztük a leányfalui Wichmann Tamás Vízi Oktató Központ. A közel 800 millió forint összegű beruházás hatására iskolák, civil szervezetek ismerkedhetnek meg az evezés különböző módjaival, illetve remek lehetőség nyílik a térség természeti és kulturális kincseinek felfedezésére. A Dunakanyar és a Szentendrei Duna-ág aktív turizmusának fellendítését egy másik fejlesztés is szolgálja: a szintén teljesen megújult Révészház aktív turisztikai szálláshelyként, kerékpáros-, gyalogos- és vízi túra megállóhelyként várja a sportos életmód kedvelőit – akár úgy, hogy valaki bringával érkezik és kenut bérel, vagy fordítva.

Átlagos napokon, sajnos, több motorcsónakot látni a Dunán, mint kajakot, kenut. Június 26.-án másképp volt, több százan eveztek Dunabogdánytól a Római-partig, Leányfalu és Szigetmonostor érintésével az Ötpróba eseményén. A résztvevők kenuval és sárkányhajóval teljesíthettek 28 kilométert, a rövidebb túrára vágyók a 12 kilométeres, Leányfaluról Szigetmonostorig és vissza szakaszra nevezhettek. Néhányan saját kajakunkkal vettünk részt. Révész Máriusz megmutatta, hogy nemcsak aktív kerékpáros, hanem jól forgatja a kenulapátot is (a képeken zöld sapkában, kék pólóban) – személyes példája remélhetőleg sokakat motivál. A két megállóhelyen különleges programokkal várták a vízitúrázókat a szervezők.

viziturisztikai nyarkoszonto dunakanyar 31

Leányfalu harminc éves Vadkacsa Egyesülete, amely hazánkban a legnagyobb létszámú ilyen szervezet, környezetvédelmi és társadalmi mozgalmakban vesz részt, vízi-, gyalog-, és kerékpártúrákat szervez, önkéntesekkel társadalmi munkát végez. Fő célcsoportja a gyerekek, olyanok kedvét is meghozza a sporthoz, akik eddig csak a telefonjukat nyomkodták. Ez nagyon fontos, mert heti két és fél óra mozgás 4,2 évvel növeli meg az ember várható élettartamát. Az egyesület működése jelentős mérföldkőhöz érkezett, hiszen a Magyar Kajak-Kenu Szövetség pályázati támogatásával és jelentős támogatói segítséggel, több halasztás és sok-sok áldozatos munka, szervezés után, új közösségi terekkel bővülhetett a Leányfalui Vadkacsa Nomád Vízi Centrum. A fejlesztés lelke és motorja Pereházy Pál „Pepe kapitány” volt, aki sajnos már az örök vízi utakról figyelhette művének beteljesülését, de fia átvette a stafétabotot. Az újonnan létesült építmény a jövőben Wichmann Tamás Vízi Oktató Központként fogja szolgálni a Dunakanyar vízi turizmusát.

A százesztendős szigetmonostori Révészház kivételes, dunai és szentendrei panorámájú épület. Már a 18. századtól volt e helyen átkelő. Anno szolgálati lakások voltak a házban, harminc éve kiürítették, és azóta csak pusztult, teteje, padlózata tönkrement. Mostanra az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 45 millió forintos támogatásának, valamint a tulajdonosok további 35 millió forintos saját tőkebefektetésének köszönhetően újult meg teljesen. Kerékpáros-, gyalogos- és vízitúra megállóhely, a teraszon pihenő helyek, szerviz lehetőség, gyerek-játszóhely és kerékpártárolók állnak a vendégek rendelkezésére. A ház négy különálló apartmanja turistaszállás (18 plusz hat ágy és 30-40 hálózsákos férőhely), a pihenő és kilátó terasz pedig kisebb szabadtéri kulturális rendezvények (koncertek, előadások, vetítések) színhelye lesz. A létesítmény téli üzemre is alkalmas, négy évszakban várja a látogatókat. „Ha ezt a házat a világ bármely részén letennénk egy folyó partjára, mindenhol elismerően beszélnének róla, hiszen fantasztikus”, mondta Révész Máriusz az átadón. Így is van, ezt személyesen megerősíthetem, miután kenuval és bringával is végigjártam a Duna német, osztrák és szlovákiai szakaszát – a Révészház bárhol megállná a helyét!

viziturisztikai nyarkoszonto dunakanyar 29

A működtetők fő célja, hogy a Dunakanyar turisztikai forgalmából minél többeket nyerjenek meg a természetközeli közlekedésmódoknak, illetve az ide látogatók aktív turistaként minél közvetlenebb kapcsolatba kerülhessenek természeti, kulturális és építészeti értékekkel, valamint személyesen találkozhassanak az itt élő emberekkel. Az épület aktív turisztikai szálláshelyként, kerékpáros-, gyalogos- és vízi túra megállóhelyként fog működni, kihasználva a kedvező elhelyezkedését a Duna parton (szemben Szentendre belvárosával), valamint kiinduló pontként szolgálhat a Szentendrei sziget megismeréséhez is. A helyszín könnyen elérhető vízi úton (evezős hajókkal, illetve Szentendre belvárosából a révvel), közelében húzódik a tervezett EuroVelo 6 nyomvonal, továbbá a környékén számos gyalogos és lovas túraútvonal is van. Még nagyobb jelentőségre is szert tehet, ha megépül a szigetet a jobb parttal összekötő két híd, amelynek tervét nem adták fel az illetékesek, mikor Szentendre új önkormányzata megtorpedózta a projektet.

Leányfaluiak, küldjétek csemetéiteket a Vadkacsába, többiek írjátok fel bakancslistátokra a Révészházat!

Comments powered by CComment