Kerékpárboltos ismerősöm mesélte, hogy egyik vevője új versenybringát akart, de pontosan olyan színben, ugyanolyan kormánybetekerő szalaggal, mint a régi, hogy felesége ne vegye észre a váltást… Hogyan ment ugyanez nálunk? 1992-ben hazahoztam a Malinál pontosan a testméreteimre szabott és kívánságaim szerint elkészített bringámat (a képen a Colle della Maddalea hágón, Fausto Coppi emlékoszlopa mellett), és este, amikor feleségem a hitvesi ágyban készült nyugovóra térni, látnia kellett, hogy az ő oldala már foglalt: ott fekszik, szépen betakarva a Mali, első kereke a párnán, én pedig átszellemült arccal fogom a kormányát. Egy átlagos nő patáliát rendezett volna, de Sárikám jót mosolygott, másnap felköszöntöttük az új családtagot, fékkarját belemártva a whiskys pohárba, hogy ő is „igyon”.

szuletesnapok04

Mindenemhez hűséges vagyok, szívesen ápolok, javítok, varrogatok, barkácsolok, és ha valamire nincs már szükségem, azt inkább elajándékozom, olyannak, aki megbecsüli majd, mintsem eladnám. Három versenybringám, egy montim, és egy kenunk szerez már másoknak örömöt.

szuletesnapok03

Minap egy kis családi ünnep volt nálunk: Twisty léghajóm kétéves, és Vasteve fekvőbringám egyéves születésnapja. Kajakom 4085 kilométert teljesített, mind a négy évszakban, havas partok között vékony jeget törve és kánikulai táborozáskor alvóhelyként is szolgálva. Bejárta a Dunát a Szigetköztől Mohácsig, volt a Rábán, a Velencei-tavon, a Sión, a Garamon, Ipolyon, Zagyván, a Kiskunság csatornáin, a Vajas fokon és apróbb tavakon, például a Rudabányain.
A Vasteve 7972 kilométert futott, az ország nagy részén, ahová elvitt kiránduló kedvem, illetve szakújságírói munkám. Már nem megyek napi három-négyszáz kilométereket, mint évekkel ezelőtt, hosszú utazások egy részét vonattal teszem meg, bringám a vagonban utazik velem.

szuletesnapok02

Ők ketten nem felszerelési tárgynak, hanem testrészemnek számítanak, így lehet fiatalon maradni: hármunk átlagából 27 éves életkor jön ki . Sárikám, a világ legjobb lököttember-felesége persze gránátalmás tortát sütött az alkalomra, és whiskyvel koccintottunk az ünnepeltekre.

Isten éltessen Twisty és Vasteve!

Comments powered by CComment