Biztonságosabbá tették a vízitúrázást a csörötneki Rába-híd alatti szakaszon, hétfőn ugyanis eltávolították annak a régi hídnak az elemeit, amelyet még a második világháború idején a visszavonuló német csapatok robbantottak fel - mondta el a munkálatok helyszínén Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára.

A csörötneki közúti híd alatti néhány méteren betontömbök, szögvasak, facölöpök álltak ki a vízből, alacsony vízállásnál különösen borulásveszélyessé tették a csónakkal, kajakkal és kenuval való áthaladást. Ezek az elemek az előző híd maradványai, amelyet még a második világháború idején a visszavonuló német csapatok robbantottak fel.

mti katona tibor

Az eltávolítására 79 évet kellett várni, mert a feladatot egyik állami cég (közútkezelő, és a vízügy) sem érezte a magáénak. A közútkezelő és a vízügy elmondása szerint hosszú időn át nem tudták tisztázni, hogy végül is kinek a feladata a felrobbantott híd maradványainak eltávolítása. A híd karbantartása ugyanis a jogszabályok szerint a közúthoz tartozik, a meder kotrása és mindaz, ami a vízben van az a vízügyé. Végül 2023 szeptemberében született meg az összefogás.

A híd alatti mederrész rendbetétele, az akadály felszámolása másfél millió forintba kerül (ami valljuk be ezen a szinten filléres tétel), a munkát egy lánctalpas markológéppel egyetlen nap alatt végezte el egy külső vállalkozó.

Forrás MTI

Fotó: MTI/Katona Tibor

Comments powered by CComment