2024. április 1-jén kezdetét veszi a tavi viharjelzési szezon, amely 2024. október 31-ig tart. A Balatoni Viharjelzés idén lesz 90 éves, 1934. július 8-án indult el legnagyobb tavunknál a viharjelző szolgálat.

A tavi viharjelzés a HungaroMet Nonprofit Zrt. speciális feladatai közé tartozik, amely közvetlenül az életvédelmet szolgálja. A balatonihoz hasonlóan viharjelző rendszer működik a Velencei-, a Tisza- és a Fertő tónál is. (Ez utóbbi kiszolgálását az osztrák meteorológiai szolgálat látja el.) Az érintett tavaknál a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) által üzemeltetett viharjelző lámpák mutatják az érvényes jelzési fokozatot.

indul a tavi viharjelzesi szezon a balatonon a velencei es a tisza tavon 02

Mobilon a HungaroMet Meteora nevű, ingyenesen letölthető mobilalkalmazás tájékoztat az aktuális viharjelzési fokozat mellett a várható időjárásról is, illetve a katasztrófavédelem Tavihar nevű alkalmazása ad információt az aktuális viharjelzésről.

A Balatont és Velencei-tavat érintő időjárási információk folyamatosan frissülve szabadon hozzáférhetőek a HungaroMet, a BM OKF, valamint az RSOE honlapján.

Forrás: HungaroMet

Comments powered by CComment