A létesítmény megvalósításához az Európai Unió 188,6 millió, a Nemzeti Sportközpontok 26,7 millió forinttal járult hozzá. Az egyik szabad strand mellett megvalósult beruházás részeként vadonatúj csónakházat, öltözőket, vizesblokkokat, továbbá számos eszközt – túra-, illetve sit-on top kajakokat, surf skiket, sárkányhajókat, lapátokat, SUP-okat, mentőmellényeket, illetve GPS modulokat és más kiegészítőket – adtak át, amelyeket a helyi sportoló fiatalok azonnal kipróbálhattak.

Az ünnepélyes átadón Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kiemelte, hogy a Balaton vízi turizmusát komplexen fejlesztő uniós projekt segíti a sportvezetés céljának elérését, hogy mindenki sportoljon. Ez a megállóhely gyönyörű helyen létesült, vízi sportolással kiegészítve a már meglévő balatoni futó és kerékpározási lehetőségeket - tette hozzá.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke arról beszélt, hogy a szövetség az elmúlt négy-öt év alatt több kajak-kenu pont kiépítésében közreműködött az országban, nemcsak az élsportolókat, hanem mindenkit kiszolgálva igyekeznek az uniós forrásokat "termőre fordítani". Kiemelte, hogy ebben a projektben jól vizsgázott a fejlesztő Nemzeti Sportközpontok és a szakmaiságot adó MKKSZ együttműködése. "A siófoki vízitúra-megállóhely példaértékű, professzionális munka, amelynek minden elemére az átgondolt szakmaiság jellemző" – fogalmazott. Az átadón a résztvevőket, köztük helyi sportolókat, kajakozókat is arra bíztatta, hogy nevezzenek az augusztus 16-odikai Balaton-átevezésre.

Boros Gergely, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai igazgatója azt emelte ki, hogy a siófoki helyszín alkalmas a tengeri szakágak felkészítésére is. Az ünnepségen részt vett Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakos.
A Balaton vízi turizmusának komplex fejlesztése című projekt keretében tavaly óta hét vízitúra-megállóhely (Siófok, Zamárdi, Balatonszemes, Fonyód, Keszthely, Révfülöp és Tihany) újult meg, illetve létesült 659,2 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatással. Fontos elv volt, hogy a megállóhelyek fejlesztésén keresztül fejlődjön a különböző jármódok (kerékpáros, kézi hajtású vízi eszköz, lovas, természetjárás) kapcsolata. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

Kiss József, a projekt sajtófelelőse az MTI kérdésére elmondta, a siófoki vízitúra-állomás a jövő héttől lesz nyitva, a szolgáltatások árát most dolgozzák ki. A balatoni projekt hivatalos zárása a koronavírus-járvány miatt később lesz, de valójában már megnyitott a többi balatoni kajak-kenu pont. Mivel más-más az üzemeltető, eltérők lehetnek a szolgáltatások, illetve kölcsönzési árak – tette hozzá.

Comments powered by CComment