Autós újságíróként jártam a Toyota évindító sajtótájékoztatóján. Az egyik téma a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpiai játékok támogatása volt: nagyvonalúan több száz mobilitási eszközt – autót, kerekesszék-mozgatót – bocsát rendelkezésre a sportolóknak, a rendezőknek és a nézőknek, természetesen mindet környezetkímélő, elektromos hajtóművel.

Az akadálymentesített személyautó (Accessible People Mover – APM) áruk szállítására is alkalmas, és egy speciális változatát vészhelyzeti segélyjárműnek fejlesztettek ki. Az elektromos kerekesszékes e-puller nagyobb mozgásszabadságot nyújt a mozgássérülteknek.

a toyota olimpiai tamogatasa 01

A játékok alatt a Toyota mintegy 250 APM-et fog bevetni, hogy támogassa a sportolók, a látogatók és a személyzet szállítását a különböző létesítmények között, beleértve az események vagy versenyek helyszíneit és más hivatalos helyeket, például a sportolói falut. Az APM felhasználási területei a következők: fogyatékkal élő vagy nehezen járó sportolók, szervezők, önkéntesek és nézők szállítása, beleértve a kerekesszékeseket is, kisebb áruk szállítása, vészhelyzeti segítségnyújtás.

A Toyota másokkal közösen fejlesztette ki a kerekesszék e-pullert, hogy előmozdítsa elképzelését a mindenkinek elérhető mobilitásról. A kerekesszék e-puller a klasszikus mechanikus kerekesszéket akkumulátoros elektromos mobilitási megoldássá alakítja át, nagyobb mozgásszabadságot biztosítva a kerekesszéket használóknak.

A kerekesszék e-pullert az osztrák Klaxon mobilitási startup céggel közösen fejlesztették ki. Ők olyan termékek létrehozására szakosodtak, amelyek segítik a kerekesszékkel közlekedőket a könnyű és független mozgásban. A kerekesszék e-pullerből a paralimpiai faluban ötven darab lesz elérhető. Használatához egy konzolt kell felszerelni a kerekesszékre. Ott lesz a paralimpiai megnyitó ünnepségen is.

a toyota olimpiai tamogatasa 02

Miközben mindezt elismeréssel vesszük tudomásul, minket vízjárókat elsősorban a magyar kajakosok támogatása érdekel. 28 magyar olimpikonnak bocsátottak rendelkezésre személyautót, hogy könnyebben mozoghassanak sokféle kötelezettségeik között. A sajtótájékoztatón jelen volt Kiss Péter Pál paralimpikon, kerekesszékével, Szabó Gabriella a MOB marketingvezetője, illetve kajakos, végezetül pedig Tótka Sándor olimpiai kajakozó (képen balról jobbra, ebben a sorrendben láthatók, Kiss Péter Pált volán mögött is lefotózták).

a toyota olimpiai tamogatasa 03

A hivatalos rész után odamentem hozzájuk, bemutatkoztam, és elmeséltem, hogy léghajós vagyok, mutattam is képet telefonomról. Nagyon kedvesen fogadtak, teljes mértékben éreztem, hogy elfogadtak sporttársuknak. Ők a sportág félistenei, de egyáltalán nem kicsinyeltek le, valódi sportemberként magukhoz tartozónak minősítettek! Még egy ok, hogy szívből drukkoljak nekik! És erre buzdítom olvasóinkat is, persze az összes olimpikonunknak és paralimpikonunknak is szurkoljunk!  

Comments powered by CComment