Leggyötrőbb vízen szomjazni – sokat mesélhetnének hajótöröttek, ott az egész óceán, de ihatatlan! Jóval enyhébb formában átélhető ez a Dunán is, kajak- vagy kenutúra közben. Kifogyott a kulacs, de közkút, büfé vagy bolt nincs a láthatáron, a perzselő napsütéstől gyorsan dehidratálódik az ember, ami nemcsak kellemetlen, hanem le is rontja a teljesítőképességet. Nagy a kísértés, hogy merítsen a folyóból, ahogy eleink tették az elmúlt századokban. Akkor még nem volt ipari szennyezés, nem vezettek szennyvizet a Dunába, annak vizét árulták lajtkocsikból városokban, még a nóta is arról szólt, hogy „ki a Tisza vizét issza, vágyik annak szíve vissza”.

lifestraw flex vizszuro 00

Ma már nem lenne tanácsos beleinni folyóinkba, csúnya betegséget lehetne kapni, akár súlyosat is. Forralás sem ad teljes biztonságot. Magunkkal kell vinni komoly mennyiségű ivóvizet, üdítőt, ami általában nem probléma, de sokszor mégis. Például nekem, aki gyakran cipelem tömegközlekedéssel a felfújható kajakomat és komplett táborozó felszerelésemet az indulás helyére. Nem mindegy, hogy be kell-e rakni a málhazsákba néhány napra való, több liternyi vizet, vagy sem. Súlya és helyfoglalása egyaránt számít.

Kézenfekvő a megoldás: ihatóvá kell tenni azt a vizet, amelyen éppen evezek. Fertőtlenítő tablettával? Szörnyű az íze, szóba sem jöhet. Akkor jöjjön a modern technika vívmánya, a vízszűrő! Sokféle gyártmány, típus kapható, különféle igényekre, jelentősen eltérő a tisztítóhatásuk, átfolyási teljesítményük, súlyuk-méretük és áruk. Személyes szempontjaim szerint olyat kerestem, amelyik minél többféle szennyezést kiszűr, lefelé a legkisebb mikroorganizmusokig, szinte súlytalan és zsebre dugható, cserébe elfogadom, hogy vékonyabban jön belőle a tiszta víz, mint nagyobb, pumpás típusokból, hiszen egyedül járok, nem nagy mennyiségekre van szükségem. Néztem az árakat is.

A piaci kínálat alapos elemzése után a LifeStraw márka Flex típusánál kötöttem ki. A 16 éves múltra visszatekintő kutatás-fejlesztés és gyártás bázisa a több telephelyet birtokló svájci Vestergaard Frandsen cég. Tevékenysége eredetileg fejlődő országokra és katasztrófahelyzetekre irányult, szerepet játszott Haiti és Ecuador földrengése, Pakisztán és Thaiföld árvize, Kenya elhúzódó szárazsága alkalmával. Első terméke, az eredeti LifeStraw, azaz „élet-szívószál” hordozható, személyes vízszűrő volt, az elhasználódásig 4000 literes kapacitással, amely egy személy háromévnyi szükséglete. Ma már vannak a palettáján turisztikai, háztartási és kommunális szűrők is. Hazai forgalmazója, a Túlélővíz bocsátotta rendelkezésünkre a Flexet.

lifestraw flex vizszuro 1 3

Dobozából maga a vízszűrő, flexibilis kulacs, átöblítő fecskendő és rövid használatba vételi útmutató kerül elő. A szűrő 163x38 milliméteres, súlya 89 gramm. Kétfokozatú: első fokozatát csöves mikroszálak töltik ki, ez kiszűri a baktériumok, élősködők és műanyag-mikroszennyezők 99,999 – 99,999999 százalékát, 0,2 mikron méretig. Élettartam-kapacitása 2000 liter. A másik fokozat a cserélhető aktívszenes betét, amely a klórtól, a rossz szagoktól és ízektől, az ólomtól és egyéb nehézfémektől szabadít meg. Kapacitása 100 liter. A 44 grammos kulacs űrtartalma 0,65 liter, úgy, hogy benne van a szűrő. A fecskendő súlya 30 gramm, a komplett készlet tehát 154 grammos, gyakorlatilag észrevehetetlen a poggyászban. Mindhárom komponens felúszik a víz felszínére, nem veszne el, ha beleejtenék valamit a Dunába.

lifestraw flex vizszuro 4 6

Beavatásként, a mellékelt útmutatónak megfelelően, a tisztító fecskendővel ötször át kell szivattyúzni vizet a szűrőn. Ezt még itthon elvégeztem. Első kísérlet: kajakomból kinyúlva megmerítem a kulacsot, jó erősen belecsavarom a szűrőt (hogy ne jöjjön mellette tisztítatlan víz), és erősen megmarkoltam a kulacsot. Kezdetben csak csöpögött a víz, de hamarosan vékony, de folyamatos sugárra váltott. Szemlátomást tiszta, színtelen. Számba vettem, szívtam a szűrő csutoráját, közben két kézzel szorítva a kulacsot. Úgy jött a mindennemű mellékíztől mentes, üdítő víz, hogy, ha nem is óriási kortyokkal, de jóízűen tudtam inni. Ez aztán többször megismétlődött.

lifestraw flex vizszuro 7 11

Késő délután lett, ideje táborhelyet keresni. Mivel nem szeretnék majd leszaladgálni a Dunához, hogy néhány lépésnyit belegázolva, megmerítsem a kulacsot, még a kajakból kellene feltölteni a magammal vitt másikat. Ekkor jön elő a Flex egy hiányossága. Fölső végén (használati irányban értve) van anyamenet, pillepalack becsavarására, tehát ha abban lenne a szennyezett víz, átnyomhatnám, vagy hagyhatnám gravitációsan átfolyni. Az alsó, tisztavíz-végen viszont nincs. Tehát miközben két kézzel nyomom a flexibilis kulacsot, térdeimmel tarthatom alul a tiszta vizet gyűjtő tartályt. Egy véletlen megmozdulásomra eldőlt, ki is folyt, persze nem nagy baj, de bosszúság. Fejlesztési javaslatom a gyártónak: legyen a tisztavíz-végen is pillepalack-menet, egy kis réssel vagy furattal, ahol kiszökhet a levegő!

lifestraw flex vizszuro 12 13

Több kajaktúrámon tökéletesen bevált vízellátásom e módja. Egynapos kiruccanásra már nem is viszek másik kulacsot, csak a Flexből iszom. Táborozásra velem jön a másik flexibilis kulacs is. A karbantartás nagyon egyszerű: hazaérve többször átöblítem a szűrőt tiszta vízzel, majd néhányszor átfúvatom levegővel, és hagyom megszáradni.

lifestraw flex vizszuro 14

Ahogy a puding próbája az evés, a víztisztítóé az ivás! Örömmel jelenthetem, hogy egyetlen alaklommal sem jelentkezett semmiféle kellemetlenség, gyomorpanasz, hasmenés, vagy betegség. Igaz, eddig csak Duna-vízzel próbáltam, poshadt pocsolyával nem, de teljes bizalmam alakult ki iránta. A LifeStraw Flex ára 15.490 forint. Sok vagy kevés? Ha életet, egészséget ment, felbecsülhetetlen az értéke, de nálam nem erről van szó, hanem csupán arról, hogy megkímél néhány liternyi ivóvíz cipelésétől. Mivel hosszú az élettartama, és cserélhető az aktív szenes betét, úgy vélem, hogy nekem megéri.

lifestraw flex vizszuro 15

Kinek javaslom? Gyalogos, bringás, vízi természetjárónak, aki nem akar túl sok innivalót vinni, alkalmi lehetőségeket használna ki, de ügyelve az egészségére. Közülük is annak, aki főképp egyedül jár, mert több fő vízigényéhez kissé kicsi a Flex átfolyási sebessége, csoportoknak gazdaságosabb lehet több Flex helyett egyetlen nagyobb kapacitású típust venni. Itt jegyzem meg, hogy a Flex kombinálható a Mission szűrők vizes zsákjával, így már praktikusabb táborozáskor, vagy több személynek – ráadásul a Mission kiszűri a vírusokat is, míg a Flex nem.

Zárszóul annyit, hogy mint minden technikai felszereléshez, a vízszűrőhöz is szükség van józan paraszti észre. Szemmel észrevehető, és az internetről beszerezhető információkból megtudható, hogy nem végig egyforma a folyók vízminősége, például települések alatt rosszabb, míg a benne élő mikroorganizmusok, természetes módon, meg nem tisztítják. Amennyiben mód van rá, kevésbé szennyezett helyekről ésszerű meríteni a szűrendő vizet. A gyártó is kéri, hogy hely, idő, körülmények figyelembevételével mindenki saját felelősségére döntse el, mikor miből iszik.

Comments powered by CComment