A felfújható kajakos műfaj egyik csúcstípusa a Gumotex Rush, amelyből egy- és kétszemélyes modell készül. Most az utóbbit mutatom be, kétszeri rövid evezés után.

menetproba gumotex rush 1 01

Szinte vallási kérdésnek számít, hogy a kis- vagy a nagynyomású kajakokat kedveli jobban valaki. Az utóbbiak olyan keményre pumpálhatók, hogy adják egy merev műanyagkajak formatartását, sebességét, iránytartását – viszont a kamrafalakat összekötő sok-sok szál miatt súlyosabbak, nagyobb pakkméretűek. Nagyon jó kompromisszumot a nagynyomású alsó részű és kisnyomású oldalkamrájú rendszer nyújt. Akárcsak a Thaya, ilyen a Rush is a cseh márka kínálatából. Tehát az alja kemény, biztos tartást ad, ha feláll az ember a kajakban, az oldalsó kamrák pedig a szokásos hurka-formát mutatják, kissé szélesebbé téve a testet, és szűkítve a belső teret.

menetproba gumotex rush 1 05

Kedvező az első benyomás: jól néz ki a kívül fekete, belül szürke kajak, a részletek megvizsgálása gondos munkáról tanúskodik. Anyaga a Gumotex nagyon szívós, ultraibolya-sugárzást és tengervizet álló, hosszú élettartamú Nitrilonja. 80 literes, vízhatlan hordzsákjából kiemelve gyorsan felpumpálható ujjnyomásra működő szelepjeivel. Ülése, lábtámasza is széles tartományban állítható. Ha ketten viszik szárazföldön, első és hátsó bőrönd-típusú fogantyúk segítenek, ha egyedül van a kajakos, felfordítva veheti vállra, nagyon kényelmes így. Súlya mindössze 12 kiló, nem éppen „kajakos” izomzatú ember is könnyedén elszalad vele, illetve tartozékaival együtt belefér a felár nélkül feladható légipoggyászba. Probléma nélkül vihető el egzotikus vidékekre.

menetproba gumotex rush 1 04

Mi célt szolgál a tépőzár, felül körben a kajakon? Fedélzetet lehet hozzá rögzíteni, amelyet egy-egy íves alumíniumcső emel meg a beülő előtt és mögött (az ehhez tartozó rövid tépőzárak láthatók a képeken). A nyílásperemre pedig spricó (hullámkötény) csatlakoztatható. Napimádók tetőtől talpig sütkérezhetnek a nyitott kajakban, maguk elé ültethetik kutyájukat, ha viszont zordabb az időjárás, vagy nagyobb hullámok várhatók tengeren, vadvízen, zárt kajakkal lehet útra kelni. Tudomásom szerint egyetlen merev kajakkal sincs ilyen variációs lehetőség. A gyártó WW2-es fokozatú vadvízig ajánlja a Rusht, illetve partközeli tengeri kalandozásra (videók). Úgy vélem, hogy tapasztalt túrázó szigetek közötti átkelést is vállalhat vele az Adrián vagy az Égei-tengeren, komplett többnapi felszereléssel és ellátmánnyal.

menetproba gumotex rush 1 05

Kipróbálás céljából a Duna vízére bocsátottam, két alkalommal, a Római parton. Fedélzet nem volt kéznél, így arról nem tudok beszámolni. A beülés és a kiszállás a nyitott léghajóktól megszokottan egyszerű, csak leül az ember, és beemeli a két lábát, a végén meg kilép, és páros lábról áll fel.

menetproba gumotex rush 1 03

Az első evezőcsapásokra hűha-élményt adva indul meg az áramvonalas Rush. Gyors, mint egy jobbfajta merev túrakajak, ugyanakkor a lapos fenék miatt bombabiztosan stabil. Gerincével és kivehető uszonyával nagyon jól tartja az egyenest, mégis könnyedén, precízen manőverezhető, szűk ívű fordulóhoz sem kell több egy-két erélyes lapátmozdulatnál. Aki inkább a lábára bízná az irányítást, tartozékként kapható kormányt szerelhet fel. Nagy motorcsónak-hullámokon jókat lehet szörfözni, teljesen biztonságos érzéssel.

Apropó biztonság: az orr és a tat oldalán kapaszkodó kötelek vannak, jól jöhet, ha vízből kell menteni valakit, vagy egy kis nyíltvízi mártózás közben, nehogy elvigye a szél a kajakot. A felszerelés rögzítésre karabineres gumizsinórok szolgálnak. A teherbírás 150 kiló, tehát jól megtermett túrázónak sem kell dekáznia a cuccával.

menetproba gumotex rush 1 02

Szóval csúcsmodell… Ez tükröződik 309.900 forintos árában is, amelyhez ha fedélzetet és néhány tartozékot is kér a vevő, négyszáz fölött áll meg a számla. Önmagában nem csekély összeg, de egy, ha akarom nyitott, ha akarom zárt, a merev hajók gyorsaságát a léghajók könnyű szállíthatóságával kombináló, sokféle célra és körülmények közé megfelelő, kiváló anyagú és minőségű kajakért jó választás lehet annak, aki ki tudja fizetni.

Adatok

 • Hosszúság: 355 cm
 • Szélesség: 81 cm
 • Súly: 12 kg
 • Max terhelhetőség: 150 kg
 • Anyag: Nitrilon®
 • Férőhely: 1 személy
 • Légkamrák száma: 3 + 1
 • Összecsomagolt méret: 65 x 40 x 28 cm
 • Max. nyomás (Mpa / Bar / PSI): 0,02 / 0,2 /3,0 ; 0,05 / 0,5 / 7,2

Felszerelés

 • Állítható lábtámasz
 • Csomagrögzítő gumikötelek
 • Polietilén-hab ülés, háttámlával
 • Fogantyú elöl-hátul
 • Biztonsági kötél az orr- és a farrészen
 • Iránytartó uszony
 • Ujjnyomásra működő szelepek
 • Javítókészlet
 • 80 literes vízhatlan szállító zsák

 

 

Comments powered by CComment