A neten fertőződtem meg a felfújható kajak vásárlásának gondolatával. Karlovitz Kristóf (a.s.: Pupu) leírásait, képes beszámolóit nézegetve úgy éreztem, hogy én is szívesen kalandoznék egy hasonló készséggel. Nézegettem is a különféle internetes áruházak képeit, leírásait, árait. Olvasgattam a posztokat a témában, mígnem megláttam egy kedvező árú hirdetést, egy igényes hajóról.

mistral kanuyak duo elso tapasztalatok 02

Bemutató darab, szinte új. Ára az 1200-1300 eurós listaárhoz képest a felénél is kevesebb volt. Elmentem a raktárba, megnézni. Nem volt felfújva, de ki volt csomagolva. Láttam, hogy ez nem egy felkapós kis csomag, hátizsák lesz, de „jól jártam érzés” kerített hatalmába, és rövid hümmögés után megvettem a hajót.

Összecsomagoltuk valahogy a hölggyel, és kivonszoltam a kocsihoz a majd’ fél köbméteres pakkot. Hazafelé ötlött fel bennem, hogy ezzel bizony nem fogok vonatozni, villamosozni, buszozni… Sebaj, majd kocsival megyek (akkor viszont vihetném a merevtestű tengeri kajakomat is)

mistral kanuyak duo elso tapasztalatok 03

Otthon felfújtam a kajakot, pár napig úgy is állt a garázsban. Kifogástalan volt, tartotta a nyomást. A pandémia miatt nem volt lehetőségem kipróbálni, vártam a gyakorlati ismerkedést.

Ráckevére vittük le első körben, aztán legközelebb a horvátországi Száván vizsgázott, de járt már Gemencen is. Vegyes tapasztalatokról számolhatok be. Esetemben nem a hajó az, ami „hibás” lenne, mert ez egy profi, igényes cucc, hanem inkább az én felhasználói oldalam más, mint a Mistral hajóhoz illik.

mistral kanuyak duo elso tapasztalatok 01

Konkrétabban: körülbelül 15 perc alatt fel lehet fújni a kézi pumpával, ami a szett része. Korrekt. A második alkalommal már szivargyújtóról működő elektromos kompresszorral fújtam fel, mert korábbi Bark csónakhoz vettem egy decathlonos gépet, ezt használom azóta. Beállítom előre a kívánt értéket a műszeren, és amíg dolgozik a kis ketyere, addig tudom pakolni a cuccokat.

Én egy mobil állványra teszem a hajót, hogy ne kelljen hajolgatni. Beszerelem az üléseket, beállítom a távolságokat, felkötöm a kikötő köteleket, felcsúsztatom az uszonyt, beteszem a kötelező cuccokat a hajóba, majd a kis kézikocsival letolom a vízhez.

A hozzá adott evezők is használhatók, bár nekem furcsa volt, hogy a szélesebben tudok vizet fogni a merevtestű hajóhoz képest. Más felfújható hajót nem próbáltam, bár a Gumotex kajakokkal szemezgettem egy darabig, de végül a drop-stitch technológia mellett tettem le a garast.

mistral kanuyak duo elso tapasztalatok 05

A SUP-hoz hasonló kopogósan merev test viszonylag jól mozog a vízen, folyásiránnyal szemben is használható, persze a part mentén, mert ott mérsékeltebb az áramlás. A stabilitását feszegették többen az ilyen típusú eszközöknek. Semmi bajom nem volt vele, nekem teljesen stabil. Azt hiszem csak a teljesen kezdőknek lehet gond az egyensúly kérdése, de talán nekik sem.

Olvasom más leírásokban, hogy egyes hajók gyorsak, mások lassúak. Mivel én csak merevtestűhöz tudom hasonlítani, ami persze gyorsabb a felfújhatónál, ez természetesen lassabb, de nem is célom gyorsan haladni, tekintve hogy rekreációs célból vagyok a vízen, nem kvalifikációs versenyen küzdök.

A kajakra felcsúsztatható szkeg hasznos dolog, segíti egyenes futását. Csomagoknak bőven van hely, mert hivatalosan 2+1 személyes a kajak, úgyhogy befér az elemózsia, vagy akár a hűtőtáska is. Én minden gumipókkal rögzítek, mert az ördög nem alszik. Erre tökéletesen alkalmas a kajak, mert van több akasztófül a hajóban.

mistral kanuyak duo elso tapasztalatok 04

Összességben egy kezelhető, barátságosan viselkedő kajakról beszélünk. Hegymenetben a Dunán is használható, de persze – ahogyan a kompromisszumos megoldásoknál általában –, itt is vannak dolgok, amelyek a merevtestű hajókhoz képest mások, de cserébe a móka végén le lehet ereszteni, egy nagyobbacska csomagban haza lehet vinni, majd le a pincébe, vagy fel a padlásra.

Én persze felfújva (de nem teljesen) tárolom, egy fregoli-szerű alkalmatossággal felhúzom a garázsban a mennyezet alá, ponyvával letakarva várja a következő bevetést.

  • Méretei: 485 x 85 cm
  • Súlya: 20 kg
  • Terhelhetősége: 250 kg

Comments powered by CComment