Aki nyomon követi a felfújható hajók törzsfejlődését, mostanság komoly változásokra figyelhet fel. A léghajók (itt természetesen nem a strandcikkek kategóriájáról beszélünk) világában is megkezdte térhódítását az utóbbi évek mindent leköröző vizes slágerterméke, a SUP (vagy légdeszka, légtutaj, ahogy jobban tetszik) megalkotását lehetővé tevő, ún. drop-stitch technológia, amely nem kevesebbet ígér, mint hogy a léghajók jól ismert előnyeit (könnyű szállíthatóság, aránylag kis tömeg) képes nyújtani azok eddig sajnos nehezen tagadható hátrányai (szélesség, lassúság, merevség hiánya) nélkül. Titka a falstruktúrákat sűrűn összekötő szintetikus szálakban rejlik, a fal így egészen lapos – és a korábban megszokottakhoz képest többszörös belső légnyomásnak köszönhetően –, és a kemény hajókat közelítően karcsú és merev hajótestek gyártását teszi lehetővé.

aqua marina tomahawk air c kajak kenu 06

Ez mind izgalmasan hangzik, de önmagában ezért aligha invesztáltam volna új vízi járgányba. Tizenpár éven keresztül megtette, amit kellett egy Sevylor Sirocco, majd második gyermekünk születése után egy itiwit3 is. A heti egy- két- háromszori vízre szállás 25 éve kvázi a létminimumom része, de a Dunán, a Rómairól, egypárevezős hajóban. Egy versenyhajó siklásának és sebességének élményét egy felfújható hajóban felesleges keresni, így nekem egy léghajóval szemben nem is igen volt más elvárásom, mint hogy nyaranta eljuttasson a családommal olyan helyekre, ahová más eszközzel nehezen sikerülne, ilyenkor pedig a környezet változatossága simán kárpótol a ladik tökéletlenségéért. Az emlegetett itiwitet lassan kinőttük, a gyerekek, 5 és 8 éves korára. Szép lassan kezdett fárasztani, hogy kiszárítani, a külső, nedvességtartó réteg miatt, nem egy leányálom, és nem is pont az a levezetés, amire egy szép (de néha azért fárasztó) vízi élmény végére vágyik az ember. Olyan hagyományos felépítésű léghajót viszont nem is igen ismerek, amiben esély lett volna néhány évig még elférni családilag – persze érthető, a szokásos 0.1-0.2 bar nyomás mellett egy négy méter körüli vagy afeletti hajó eleje már nem nagyon tudná, mit csinál a hátulja... Így került képbe a SUP-ok között elterjedt (mi más, mint kínai) Aqua Marina márka 2020-as, legnagyobb típusa, a Tomahawk Air-C, melyet három felnőttnek kínálnak. 478 cm hosszú, 88 cm széles, oldalfalai mindössze 7-8 cm vastagok, így gondoltam négyen gond nélkül elférünk majd benne – és hát valóban.

aqua marina tomahawk air c kajak kenu 05

A csomagolása szerintem egész igényes, és kibontva a kajak kidolgozása is teljesen rendben van. A hozzá mellékelt nagynyomású pumpával kifejezetten tempósan fújható fel, jóval hamarabb, mint pl. az itiwit 3. Összecsomagolni sem különösebben nehéz, de a hordtáskájába azért annyira nem egyszerű kulturáltan visszajátszani. Ekkor a mérete kb. 95x55x34 cm (ha az origami jól sikerült).

aqua marina tomahawk air c kajak kenu 04

Jó tudni, hogy bár hivatalosan 2+1 személyes, csak két üléssel szállítják, így további ülés(ek)ről a tulajdonosnak kell gondoskodnia, ha igényli. Én az ebayről rendeltem hozzá a gyerekeknek sit-on-top kajakhoz való üléseket, és a plusz két ülés rögzítése megoldható az oldalfalak fémgyűrűivel.

Tengeren, négyen próbálva a hajó kifejezetten ideális kompromisszumnak tűnt a sebesség és a stabilitás között (kis gyerekekkel nem elhanyagolandó szempont). Felfújható hajóhoz képest a 0.6-0.7 bar nyomásnak köszönhetően rendkívül merev, érzésre ebből a szempontból egy "puhább" hagyományos kenuhoz tudnám hasonlítani.

aqua marina tomahawk air c kajak kenu 02

Ami még említést érdemel (de a fotókon is látható), hogy aránylag magasak az oldalfalai, ami időnként kifejezetten jól jött a hullámok miatt, de például alacsonyabb embereknek kajakozva vagy erős oldalszélben némileg zavaró lehet (pláne az általunk használt 235 centiméteresnél rövidebb lapáttal). Két uszonyt (skeg) is mellékelnek hozzá, de tapasztalataim szerint ezek nélkül is jó az egyenesfutása (valódi szükség ezekre inkább csak nagyobb szélben vagy egyedül evezve lehet).

aqua marina tomahawk air c kajak kenu 03

Egyelőre abszolút elégedettek vagyunk a vásárral, és ha a jövőbeli kalandjai után is kellően tartósnak is bizonyul a hajó, aligha fogjuk megbánni, hogy ezt választottuk.

Specifikáció:

 • Méret: (478cm x 88cm) 
 • Hordtáskában: ~95x55x34cm
 • Az utasok száma: 2+1
 • Teherbírás: 260 kg
 • Tömeg: 24,7kg
 • Légkamra 3 + 2
 • Központi uszony
 • Légnyomás: 0,7 bar (10 psi)

aqua marina tomahawk air c kajak kenu 01

A készlet tartalma:

 • Double action nagynyomású szivattyú 23.5 ''
 • Hordtáska MAGIC BACKPACK
 • Nyomásmérő
 • 2 x ülés 
 • 2 x központi uszony
 • Javítókészlet

Ár: kb. 300 000 Ft

A kajak a gyártó honlapján ITT található!

Fotók: a szerző és a gyár

 

Comments powered by CComment