Gumotex Twist kajakomhoz vásároltam egy pár lapátot, október elején. Azóta 33 túrán 570 kilométert eveztem vele, többféle körülmények között, jó sokat strapálom, van tehát megosztani való tapasztalatom.

tnp asymmetric kajaklapat 01

Kiválasztás

Először essék szó a kiválasztás szempontjairól. Mivel felfújható kajakhoz („léghajó”) használom, amelyet hátizsákban (hacsak tehetem, tömegközlekedési járművön) viszek a vízpartra, fontos, hogy négy darabra szedhető legyen, beférjen az összegöngyölt kajak mellé. Nagyon masszívnak kell lennie, egyrészt mert az isten háta mögötti vidékeken abszolút megbízhatóságot várok el, másrészt, mert alaposan igénybe veszem szilárdságát. Ezt részletezem.

tnp asymmetric kajaklapat 02

Nehézkes, ügyetlen mozgásom miatt úgy szeretek elindulni, hogy beülök az elejével a szárazra kivont kajakba, és a lapáttal lököm el magam a parttól, amely lehet akár durva kőszórású, vagy beton. Kikötésnél pedig úgy tápászkodom fel, hogy nagy súllyal rátámaszkodom a hajón keresztbe tett és tollával a parton felfekvő lapátra. Amellyel nem csak vizet lapátolok, hanem adott esetben zsombékról, uszadékról, ártéri fákról lököm a kajakot. Számít ezenkívül a darabok precíz illeszkedése, mert idegeimre menne, ha evezés közben akár a legkisebb mértékben lötyögnének. Végül legyen szép kidolgozású, jó gyártási minőségű. Pillesúly nem fontos, elvégre egyik célom a kajakozással a testedzés. Annál nagyobb súllyal esik latba a büdzsémbe beleférő ár és a jó ár/érték-arány.

Sokféle verzió

A római-parti kajakbolt szakértő eladója végül a cseh TNP márka Asymetric 4part lapátját választotta ki nekem. Megrendelték, hamar kézbe vehettem. Többféle kivitel készül belőle, tolla lehet sárga, sötétvörös, sötétkék vagy fekete. Az enyém sárga, tehát rejtőzködő vadkempingezéskor nem előnyös, de a vízen messziről látszik, ami értékes biztonsági tényező. A nyél lehet dúralumínium, üvegszálas műgyanta, ugyanez homokfúvott matt felülettel, vagy karbon. A nekem rendelt lapáté alumínium, teljes felületén selymes, fekete műanyag-borítással, átmérője 30 milliméter (alternatíva: 28-as), de a két kéznél tenyérbe simuló szelvényű. Van három részre szedhető típus is, és a darabok összeillesztése úgyszintén megválasztható, némelyiknek állítani lehet a hosszát és a két toll egymáshoz viszonyított szögállását. A 180-240-es határokon belül az enyém fixen 220 centiméter hosszú, jobbforgatású (ilyet kértem), és a darabjait bepattanó rugós peckek tartják össze. A tollak anyaga szálerősítésű műanyag. Egy-egy lapát külön nejloncsomagolásban érkezett.

tnp asymmetric kajaklapat 03

tnp asymmetric kajaklapat 04

Gyakorlati tapasztalatok

Összerakását a darabokra ragasztott címkék számai könnyítik meg: 1-es az 1-eshez, 2-es a 2-eshez. Szétszedni viszont elég nehéz, a rugós peckek a műanyag-borítás alatt vannak, alig domborodnak ki, és nagyon erősen kell megnyomni őket, néha, az evezéstől fáradtan, épp hogy sikerül.

tnp asymmetric kajaklapat 05

Megnyugodva láttam, hogy a nyél darabjait dugók zárják el, vízbe esve külön-külön is úsznának. Ennek ellenére kikötöm a hajóhoz, mert buta helyzet lenne, ha egy borulás után a kajakot erre vinné a szél, a lapátot meg arra a víz. Extraként feltettem hát a kerékpáros cuccaim közül egy passzoló, csavarral megszorított gyűrűt, amelyhez zsineg köthető.

Próbáltam néhány más lapátot, közülük az enyém volt a legnehezebb a maga 1270 grammjával. Van benne anyag… Filigrán hölgynek nem biztos, hogy kedvence lenne, de nekem megfelel. (Kapható könnyített változat is.) Gyötörhetőségét nem tettem igazán próbára, mert mint egy videón láttam, akár sódert lapátolni lehetne vele, baj nélkül bírná ki, ha áthajtana egy autó a tollán, és közelharcban fegyverként is beválhat. Nekem elég, hogy táborozáskor, erős szélben is, biztos oszlopként tartsa a kifeszített ponyvámat.

tnp asymmetric kajaklapat 06

A lényeg persze, hogy milyen vele evezni. Fogása jó, tetszik, hogy a két toll nem 90 fokos, hanem kisebb szögben áll egymáshoz képest, és 709 négyzetcentiméteres tollával nagy erőt tudok átadni a víznek. Az aszimmetrikus lapáttoll előnye, hogy amikor, ferde helyzetben, belemerül a vízbe, akkor lesz szimmetrikus a hossztengelye mentén az erőhatás, tehát nem csavargatja az ember csuklóját, kevésbé fárasztó evezni. Órákon keresztül lapátolok vele, pedig nem vagyok izomember. A nyél burkolata mínuszokban is kellemes érzést ad, nem tartok tőle, hogy ráfagy a tenyerem. A víz lepereg róla, hamar szárad, a tollak tövénél gumikarmantyú akadályozza meg, hogy víz folyjon a hajóba.

tnp asymmetric kajaklapat 07

Ennyi idő után csak néhány karc vehető észre a tollakon, minimális mértékben látszik használati nyom az összecsúszó felületeken, biztos vagyok benne, hogy örökös darabokat vásároltam. Jól bírta a kikötéseket, a kajak csáklyázó löködését egy-egy benőtt vízen, a Garam itt-ott köves medrét, és ha néhol sziklát fogtam a Duna vízszintje alatt.

tnp asymmetric kajaklapat 08

Záró megjegyzés: két lapátot vettem, de a cikkben egyes számban írok. Azért, mert kajakomat azóta csak egyedül használtam, a második lapát eredeti csomagolásban várja, hogy felébresszem Csipkerózsika-álmából.

Összegzés

A TNP Asymetric sokféle kivitele közül a cikkben részletezett verzió nagy igénybevételt elviselő, strapabíró, négy részre szedhető, precízen és jó minőségben elkészített kajaklapát, kedvező ár/érték-aránnyal. Súlyát és erős ujjakat kívánó reteszeléseit hosszú élettartammal, megbízhatósággal ellensúlyozza.

Tetszik

 • Elnyűhetetlen
 • Precíz, jó minőségi hatású
 • Aszimmetrikus toll
 • Ár/érték-arány
 • Sokféle kivitel közül lehet választani

Nem tetszik

 • Súly
 • Nehezen oldódó illesztések

Adatok

 • Hosszúság 220 cm
 • Toll felülete 709 cm2
 • Nyél átmérője 30 mm
 • Súly 1270 g
 • Ár 18.990 Ft

Comments powered by CComment