Viktor és párja szeretik a távoli, gyönyörű természeti helyeket, de életfilozófiájuknak megfelelően nem a turistahordával akarnak sodródni méregdrágán, hanem okosan megfogják a költségeket, helyi tulajdonú vendégházakban szállnak meg, a helyi lakosokkal beszélgetnek, és így másoknál jóval többet látnak, tapasztalnak a világból.

Ahelyett, hogy egy utazási irodánál befizetnének divatos úti célokra, figyelik és elcsípik az olcsó repülőjegyeket, A kiválasztott célterületen félreeső, egyszerű szállást keresnek, és gondosan kerülik a tömeget. Viktor kenuversenyző, rafting túravezető múltja és mindkettőjük vonzalmai miatt vízen szeretnek csavarogni. De a magas áron kínált motorcsónakos kirándulások, látványmutogatások nem nekik valók, mivel őrjítő sokasággal kéne osztozni a túrákon. Akkor hogyan szereznek olyan páratlan vízi élményeket elérhető áron?

egzotikus kajakturak megfizetheto aron 01

Varázsszerük a felfújható kajak, „léghajó”. A kétszemélyes Gumotex Twist 2 evezőivel, pumpájával és néhány aprósággal együtt belefér egy közepes bőröndbe, és vele együtt a huszonháromkilós poggyászhatárba, nem kell túlsúlyért fizetni. Nyaraláshoz amúgy sem kell sok ruházat és egyéb cucc. Gumikajakkal már egy adriai nyaraláson is el lehetne húzni a közeli elhagyatott kis öbölbe, ahol kettesben lehetnének, de akkor már miért ne tennék ezt egzotikus földi paradicsomokban is? „Többet akarunk látni és tapasztalni kevesebbért, kerüljük a tömeget és költségoptimalizálásra törekszünk, ezért visszük magunkkal mindig a kajakot. Nem szorulunk programszervezőkre, már az első túrán behozta az árát, és azóta is meglepően szerény büdzsével utazunk!”

egzotikus kajakturak megfizetheto aron 02

egzotikus kajakturak megfizetheto aron 03

Első ilyen útjuk Floridába vezetett. „Kinek jut eszébe, hogy önállóan, egy kis gumikajakkal hatoljon be az Everglades Nemzeti Park aligátoros mocsaraiba? „Nekünk – mikor megtudtuk, hogy vannak szervezett kenutúrák is. Jókat csavarogtunk benne kettesben, függetlenül, minden baj nélkül, a saját ritmusunkban, sokszorta nagyobb élménnyel, mintha zajos, büdös motorcsónakból néztük volna. Nem megmutatták nekünk, hanem saját felfedezésünknek éreztük.”

egzotikus kajakturak megfizetheto aron 04

Key West felé jártak mangroveerdőkben is, ahol az árapállyal felváltva befelé és kifelé folyik a víz. Csodálatos madárvilágot figyelhettek meg. Crystal River környékén tengeri tehenek élnek. Az akár négyméteres, féltonnás vízi emlősállat békés növényevő, amit némiképp bamba kinézése is sejtet. Ellensége csak a motorcsónak, amely megsebesítheti. Nesztelenül sikló kajakból viszont nagy élmény megfigyelni, de hogyan? A pár egyik tagja hasra fekszik a Twist elejében, búvárszemüveggel, pipával a vízbe meríti arcát, és mindent lát maga alatt elvonulni. Sőt merültek is, többek között cápák között – veszélytelen fajtákkal úszkáltak együtt.. Ki mondhatja el magáról, hogy jobban megismerte Florida vízi világát: a rakományként fuvarozott turisták áradata, vagy Viktorék?

egzotikus kajakturak megfizetheto aron 05

egzotikus kajakturak megfizetheto aron 06

Persze Thaiföld sem maradhatott ki, ahol mindent eláraszt a tömeg. Illetve: majdnem mindent. Ott is vannak evezve könnyen elérhető üres partszakaszok, öblök, ahova a szárazföld felől a buja növényzet miatt nem is lehet eljutni – igaz, szuvenír-árus és büféhajók nélkül, de éppen ez bennük a jó! Csodaszép helyeken csavarogtak, körbeevezték a mesés Krabi partjait és a Phi-Phi szigeteket, egész más perspektívából látva, mint a longtail boat túrákra befizető vendégek. Miközben megvolt az egészséges testedzés, és a saját erőből megtett út öröme is.

egzotikus kajakturak megfizetheto aron 07

egzotikus kajakturak megfizetheto aron 09

egzotikus kajakturak megfizetheto aron 08

A Maldív-szigetek közül egy kicsi, helyiek által lakott szigetet (Omadhoo) választottak bázisul a Déli-Ari atollnál, mintegy 75 kilométerre Malétól. Helyiek vendégházában laktak, velük étkeztek és beszélgettek, mellőzve a turistáknak készített mesterséges mennyországot, de rátalálva egy igazira! Persze az sem makulátlan földi paradicsom már, hiába termelnek nagyon kevés szemetet az ottaniak, hoz bőven az Indiai-óceán. Sokfelé sajnos a világ pestise, műanyaghulladék csúfítja a pálmák alatti homokfövenyt. A szigetet mindenféle napszakban körülevezgetve viszont új meg új perspektívákból látszik a szárazföld, a tenger és az égbolt. A korallzátony pereménél hirtelen szakad le nagy mélységbe a víz. Hihetetlenül színes, burjánzóan élő ökoszisztéma ez, snorkelezve és a kajak orrán fekve egyaránt óriási gyönyörűség látni a rengeteg féle kis hal, teknős, cápa és rája nyüzsgését. Távolabbi szigethez átevezni nem tanácsos az erős tengeráramlatok és az elsodrással fenyegető szél miatt, de szűkebb körzetben is van bőven csodálnivaló az Európából érkezett embernek. „Végiglegeltük a korallzátonyt.”

egzotikus kajakturak megfizetheto aron 10

egzotikus kajakturak megfizetheto aron 11

egzotikus kajakturak megfizetheto aron 12

Viktor rezüméje: egzotikus helyekre el lehet jutni a jelentősen megugrott balatoni szállásárakhoz mérhető költséggel, csak egy kis szervezés és egy felfújható kajak kell hozzá, például a remekül bevált Gumotex Twist 2. Ez a vízieszköz adja meg azt a szabadságot, amivel kötetlenül, tömegeket elkerülve és pluszköltségek nélkül lehet felfedezni csodálatos helyeket. Mindenkinek szívből ajánlom!

egzotikus kajakturak megfizetheto aron 15

egzotikus kajakturak megfizetheto aron 13

egzotikus kajakturak megfizetheto aron 14

Comments powered by CComment