Munkámból adódóan volt szerencsém három hónapot Portugáliából dolgoznom, 2020 októberétől januárig. Az Algarve régiót választottam a kedvező klíma miatt, azon belül pedig a több mint kétezer éve alapított Lagos halászvárost. Nyüzsgő, ugyanakkor történelemmel, éjszakai élettel és modern látnivalókkal tele város. Műemlék házai, különleges építészete visszavezet az itt letelepedett többféle néphez és a sok tengeri kalandhoz, amely Lagos lenyűgöző természeti kikötőjében kezdődött. A közeli strandok a régió legjobbjai közé tartoznak, és a sziklás hegyfok, a Ponta da Piedade is kiemelkedően szép.

kajakozas algarve termeszeti csodai kozott 11

A Ponta de Piedade (Kegyelem foka) Algarve régió talán legszebb pontja. A felülről nyíló kilátás különböző formájú és méretű homokkő sziklaalakzatok, természetes boltívek és az óceán mélykékjéből előálló egyedi műalkotások kombinációját kínálja. Órákig csodáltam a természet szépségét a különböző nézőpontokból, számos lépcsőn és ösvényen ereszkedtem le a sziklákon, hogy felfedezzem a rejtett barlangokat.

kajakozas algarve termeszeti csodai kozott 01

Különösen izgatott lettem, amikor láttam, hogy sokan kajakkal közelítik meg ezeket a csodaszép sziklaformákat és barlangokat. Azonnal tudtam, hogy nekem is át kell ezt élnem. Édesapámmal már gyerekkoromban elkezdtem kajakozni a Dunán, Dunaújváros térségében, és azóta is szeretettel folytatom, amikor tehetem.

kajakozas algarve termeszeti csodai kozott 01

Még aznap elkezdtem felkutatni a kajak-bérbeadó és túraszervező helyi cégeket. Portugál tudásom révén elég hamar megtaláltam a talán legjobbat, a Kayak Explorerst, amely a Batata nevű tengerpartról indítja közel 3 órás túráit. Kértem is időpontot és kaptam egy kedvező árat (főszezon szeptemberig tart), másnap délután egykor pedig már mehettem is ki velük. A túra ára főszezonban 30 euró, nekem 20-ba került.

kajakozas algarve termeszeti csodai kozott 04

Szerencsére nagyon kellemes időt fogtam ki, 20-22 fok volt, az óceán pedig 18 fokos. Ez nem tűnik soknak, de a perzselő napsütésben még akár decemberben is lehet fürödni.

kajakozas algarve termeszeti csodai kozott 08

Húsz perccel indulás előtt volt a találkozó a Batata tengerparton. Többnyire párosával indultak a kajakosok, de én kértem, hogy külön lehessek. Mentőmellényt kötelező volt viselni, valamint meghallgatni egy pár perces elméleti oktatást. 14-16 fős csoport jött össze, plusz a vezetőnk (videóm első másodperceiben látható).

Indulást követően déli irányba indultunk, a parttól nem messze, a szebbnél szebb sziklaformák mentén. Egymást érték a kisebb-nagyobb barlangok, alagutak, némelyiken át is lehetett evezni. Félúton, a Praia Dona Ana tengerpartot elhagyva jött a fő attrakció, a Ponta de Piedade. A szél és az árapály évezredeken keresztül faragták a sziklákat, barlangokat és alagutakat ezen a hihetetlenül szép helyen. Lagos azon sarkában a tenger elképesztően átlátszó, ami a vadregényes sziklákkal együtt a természet igazi csodájává teszi a tájat.

kajakozas algarve termeszeti csodai kozott 07

Több barlangot is bejártunk kajakkal, sok résznek külön nevet is adtak, a legszebb a Katedrális terem.

A túránk vége felé közeledett, de még következett egy félórás pihenő, a szárazföldről megközelíthetetlen tengerparton. A kajakokat kihúztuk a homokba, lehetett fürdeni, sznorkelezni, napozni.

kajakozas algarve termeszeti csodai kozott 03

Ismét vízre szálltunk, és körülbelül száz méterre a parttól várt minket egy motorcsónak, sorban az összes kajak rácsatlakozott (két sorban egymás mögött összekötve), majd megindultunk visszafelé. Én szívesen visszaeveztem volna, de sajnos együtt kellett maradni a csoporttal. 15 perc kellemes utazás után visszaértünk a kiindulópontra.

kajakozas algarve termeszeti csodai kozott 12

Remélem, lesz még alkalmam visszajutni Európának erre a különleges pontjára.

  

Kattints a képre a galéria megnyitásához!

Free Joomla Lightbox Gallery

Comments powered by CComment