Magyarország legnagyobb és legvagányabb, Amazóniát idéző vadvizes területe a Szigetköz. Gyakorlott vízi túrázóknak megunhatatlan, változatos szépségeket kínál, de hajókölcsönzőknek, vezetett túráknak köszönhetően sok kezdő is felkeresi. A kaland ízét veszélyei adják: bonyolult, eltévedésre sok lehetőséget kínáló ágrendszer, erős sodrású, gyors folyású ágak, és az emberi beavatkozás következményei, az alacsony hidak és sziklákon tajtékozva lerohanó „bukók”. Kajakos, kenus csavargás mindenképp maradandó élményeket nyújt, de hogy ezek pozitívak legyenek, ne kudarc vagy baleset emlékei, jól fel kell készülni, előre megtervezve és pontosan terv szerint végrehajtva a túrát. Ebben segít felbecsülhetetlenül Dr. Polgár Tibor műve, a Vízitúra útvonalak a Szigetközben.

szigetkozi turakalauz02

Elöljáróban néhány szó a szerzőről, hogy szemernyi kétség sem maradhasson hozzáértését illetően. A 64 éves, tehát tekintélyes élettapasztalatot felhalmozott Tibor egyrészt tanító és publikáló tudós ember, 1980 óta egyetemisták testnevelő tanára, sporttudományból szerezte PhD-fokozatát, az ELTE docense, de pályafutása során volt dékán, intézetigazgató is. A szombathelyi sporttudományi intézet oktatója, a Mészáros János Alkalmazott Terhelésélettan Kutatócsoport tagja, de nem afféle szobatudós, hanem aktív sportember, hiszen síoktató, vízitúra-vezető, és városában kerékpárral közlekedik, ha ideje engedi, kerékpáron is túrázik. Gyakran evez a Rábán, rendszeresen a Balatonon, és Dunakilitiben vízi táborokat szervez egyetemistáknak.

Kedvtelésből két éven keresztül bejárta a Szigetköz valamennyi zegzugát, és kedvtelésből megírta túrakalauzát, amelyről most szó van. Közéleti emberként csak az motiválta, hogy senki se járjon úgy, mint az a három ember, akiket kenujukkal együtt, szeme láttára lesodort a Denkpáli zúgó, és ugyan túlélték, de kék foltokkal és sebekkel teli vergődtek partra. A pdf-formátumú dokumentum részt vett az EFOP 3.4.3. pályázaton, fenn van az interneten, bárkinek hozzáférhető, a benne foglalt tudáskincs Tibor ajándéka mindenkinek, aki beleolvas. Így a Vízjáró Magazin olvasóinak is, a szerző szíves hozzájárulásával.

szigetkozi turakalauz03

Jobb ajánló szavakat nem is találhatnék a rendkívül alapos, 164 oldalas, a térképek mellett rengeteg informatív fotóval illusztrált műhöz, mint Dr. Koltai Miklós lektor bevezetőjét:

A könyv felvillantja a Szigetköz kialakulásának történetét a hullámtéri és a mentett oldali ágak vízrajzát. Megemlíti ennek a csodálatos, a Nagy-Duna és a Mosoni Duna által határolt vízi paradicsomnak a változásait a csehszlovák-magyar dunai-vízlépcsőrendszer beruházásai által, és annak környezetvédelmi vonatkozásait. Megemlíti a területen található műtárgyakat. Hidak és zsilipek, kisebb nagyobb zúgók és limányok, néhány kalandos átemelés teszi változatossá a vízi vándorok útját. A könyv szólhat a kenu túrák résztvevőihez, akik élményt és kalandot keresnek a környéken, ugyanakkor hasznosan szörfözhetnek az oldalak között azok az egyetemi hallgatók is, akik leendő testnevelő tanárként vagy rekreációs szakemberként akarják megszerettetni ezt a kiváló és egészséges mozgásformát a jövő generációjával. A könyv egyszerre szakszerű és olvasmányos, szakkönyvként és túrakalauzként is forgatható. A tartalomjegyzékből egyetlen kattintással elérhető bármelyik része. Térképek és fotók segítik az eligazodást. Egy okostelefonon is nyomon követhető az útvonal akár menet közben is. Célszerű is a térkép használat, hiszen könnyen bajba kerülhet az a gyakorlatlan túrázó, aki eltéved a mellékágak kusza labirintusában. De éppen ez a változatosság adja a Szigetköz igazi varázsát, a nagy folyókon való hosszú, monoton evezésekkel szemben. Kis területen maximális kaland és szépség található. Egy pillanatra sem lankadhat a figyelmünk, de éppen ez adja azt az utolérhetetlen élményt, ami rabul ejt bennünket. Ajánlom a könyvet mindenkinek, aki szereti a természetet, a vízi túrázást, és aki igazi élményekre vágyik.

szigetkozi turakalauz04

Mostantól olvasóink közkincse is a Vízitúra útvonalak a Szigetközben, köszönjük szépen Tibor!

 szigetkozi turakalauz06

Dr. Polgár Tibor

 

Comments powered by CComment