Levélben fordult Áder János államfő Volodimir Zelenszkij ukrán és Klaus Johannis román elnökhöz a Tiszán és a Szamoson Magyarországra érkező nagy mennyiségű hulladék miatt. Áder János kérte a keleti szomszéd országok államfőit, hogy vessék latba befolyásukat a szennyezés megállításáért.

A levelekben – amelyek kedden kerültek fel a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapjára – olvasható: az elmúlt időszak áradásai az ígéretek ellenére ismét nagy mennyiségű műanyagpalackot és más hulladékot sodortak át Magyarországra, ami jelenleg járványügyi szempontból is veszélyes, emellett mind a halászatot, mind a turizmust akadályozza, az élővilágra súlyosan hat, és visszataszító.

Az államfő mindkét elnöknek címezve megjegyezte: a magyar kormány több alkalommal kérte már a szomszédos országok hatóságainak segítségét, de azt részükről az együttműködés hangoztatásán túl kevés érdemi intézkedés és még kevesebb javulás követte.

Ahogy Áder János rámutat: a szennyezés legfőbb oka, hogy a lakosság a folyók árterébe rakja le a hulladékát.

plastic bottles 388679 1280 pixabay

A levelekből kiderül, hogy a Tiszán idén eddig 2258 köbméternyi szilárd hulladék érkezett, és június 13. óta 938 köbméter vegyes uszadékot szedtek ki, míg a Szamosból 846 köbméter vegyes uszadékot. A hulladékmentesítést már a gépek sem bírják.

"Kiábrándítónak tartom, hogy sokszori fogadkozás ellenére sem hagyott alább a Tisza hulladékszennyezése, és immár tartósan fenyegeti a folyó törékeny ökoszisztémáját" – fogalmazott Áder János, hozzátéve: a jelenség nem méltó az európai normákhoz.

Az államfő emlékeztette az ukrán elnököt, hogy tavaly egyszer már felhívta figyelmét a problémára.

Forrás: MTI

Comments powered by CComment