A petkalózok saját készítésű tutajjal a Tiszafüred - Tiszaszőlős - Tiszaderzs - Tiszanána-Dinnyéshát közötti folyószakaszon gyűjtik a hulladékot a tóról és az ártéri erdőkből, nádasokból három napon át.

A PET Kupa nemcsak szemléletformáló, hanem környezetvédő és közösségformáló esemény is. A magyar kormány már sokadik éve tudja támogatni ezt a kezdeményezést, amelyet tavaly már hat másik ország átvett - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára a Morotva Kerékpáros Pihenőben tartott ünnepélyes megnyitón.

Raisz Anikó hozzátette, hogy az ilyen kezdeményezésekkel amellett, hogy közösséget formálnak és tisztítják a folyót, megpróbálják felhívni a figyelmet is arra, hogy fontos figyelni folyóink és vizeink tisztaságára. Hangsúlyozta: fontosak az édesvizek is, hiszen a szennyezés nagy része a tengerekbe onnan érkezik.

A Tisza tisztaságát segíti az is, hogy Kárpátalján támogatták egy hulladéklerakó és -kezelő létesítmény megépítését - emlékeztetett, kiemelve, hogy a mikroműanyag-szennyezés egyre inkább nyilvánvalóvá váló problémáját nemzetközi szinten is próbálják kezelni.

PET Kupa során összeszedett hulladék, ha lehet, hasznosul is - jegyezte meg. Ez is a hulladékgazdálkodás, a felelős hulladékgazdálkodás fontosságára hívja fel a figyelmet – hangoztatta.

Emellett mindenki figyelmébe ajánlotta a HulladékRadar applikációt is. Mint mondta: már több mint ötszázhuszonötezer tonna hulladéktól szabadították meg Magyarországot a Tisztítsuk meg az országot programban a HulladékRadar, az önkormányzatok és egyéb civil szervezetek segítségével.

Tamás Zsolt, a PET Kupa Egyesület versenyigazgatója elmondta: a 2013-ban indult PET Kupa környezetvédelmi mozgalom célja a Tisza megtisztítása az árterekben felhalmozódott és az áradások alkalmával frissen érkező hulladéktól. Ennek érdekében pethajós, folyami versenyeket szervez a Tiszán, a Tisza-tavon, a Bodrogon, a Maroson és terveik közt szerepel további mellékfolyók kitakarítása is. A Tisza-tó térsége az elmúlt hat évben fontos központjává vált a folyótisztító környezetvédő programoknak - tette hozzá.

A szervezők korábbi tájékoztatása szerint Kiskörén jött létre az első Folyómentő Központ, ahol a Kötiviziggel szoros együttműködésben zajlik a hulladék feldolgozása, szelektálása, bálázása - azaz az újrahasznosításra előkészítés. A PET Kupa egyik legnagyobb sikerének azt tartják, hogy a folyami hulladék közel 60 százalékát körforgásban tudja tartani. Emellett jellemzően a Tisza-tó a helyszíne a vállalati csapatépítő eseményeknek is, melyeknek köszönhetően tavasszal és ősszel is folyamatosak a folyótisztító akciók.

Forrás: MTI

Comments powered by CComment