2023 vége és 2024 márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű hulladékot terítve szét az ártéri erdőkben, nádasokban.

Az idén a korábbiaknál nagyobb flottával és mintegy 80 kenuval rajtolt el az V. Tisza-tavi PET Kupa, hogy hulladék után kutatva evezze végig a Tiszafüred - Tiszaszőlős - Tiszaderzs - Tiszanána-Dinnyéshát közötti folyószakaszt.

A csapatok 3 nap alatt több mint 7,5 tonna hulladéktól mentesítették a folyót, amivel bőven felülmúlták a tavalyi 6,5 tonnás mennyiséget. A hulladék jellege változatlan, továbbra is PET-palackokból van a legtöbb, hiszen ezek a súlyuk miatt könnyen úsznak a vízen, de sok az üveg, a fémdoboz és a kommunális hulladék is az ártéri területeken.

A legtöbb hulladékot az MBH Bank csapata gyűjtötte. Őket a Decathlon csapata követte, míg a harmadik helyet a Siemens Energy érdemelte ki. A Tisza-tó Hőse - azaz az 1 főre jutó legtöbb hulladékot gyűjtő csapat - a Decathlon lett.

A csapatok összesen több mint 2300 zsák hulladéktól mentesítették a Tiszát. A kommunális hulladékot, a szelektív, valamint a még szelektálásra váró hulladékot Kiskörére, a Folyómentő Központba szállítják, ahol további válogatás, előkészítés után adják át újrahasznosításra. Ezáltal ennek az óriási mennyiségnek körülbelül a 60 százaléka körforgásban tartható és értékes másodnyersanyagként kelhet új életre.

Comments powered by CComment