Kétség sem férhet hozzá, hogy Budapest a Duna fővárosa. Ulm, Ingolstadt, Passau, Linz, Bécs, Belgrád is szép, de vagy nem hatalmas folyam azoknál még a Duna, vagy csak az egyik partján fekszenek, nem tarthatnak igényt a folyam királynőjének koronájára. A két parton elterülő, dombos-hegyes és sík részeivel megkapó panorámájú, attraktivitását gyönyörű hídjaival fokozó fővárosunk, a Parlamenttel, a Budai Várral, a világ egyik csodája, ahová messze földről tódulnak a turisták. De honnan a legszebb? Természetesen a Dunáról! Járják is városnéző-, szálloda- és bulihajók.

maganobol lagymanyoson 02

És kajakosok kenusok? Ők is, de csak ritkán, hébe-hóba. Ennek több oka van. A rakpartok közé szorított folyónak erős a sodra, sok a kikötő, gyakorta egymás mellett veszteglő nagy hajókkal, ár ellen nagyon nehéz felevezni, csak kivételes sportemberek vállalják. Tehát az átlagos képességűeknek ereszkedő túra jöhet számításba, annak logisztikai nehézségeivel. Sokakat elbátortalanít az élénk hajóforgalom, annak hullámverésével együtt, amelyet fokoz a kiépített partról vagy álló hajókról visszaverődő hullámzás.

Budapest, mint tudjuk, sportfőváros. A Duna mentén áll három uszodája és több fürdője, stadionok, sportpályák mellett kiváló lehetőségeket nyújt természeti sportokra is: gyalogtúrázni, nyilvános pályákon és hegyen-völgyön futni, lovagolni, kerékpározni, siklóernyőzéstől műrepülésig többféleképpen repülni, sziklát mászni, barlangászni, golfozni lehet, és persze evezni, kajakozni, kenuzni. De, a fent vázoltak miatt, valójában csak a várostól északra, a Rómain, vagy délre, a Ráckevei-Soroksári Duna állóvízén.

Mostanában, hogy az egészséges életmód térhódításával kormányzati segítséget is kap a szabadidő aktív eltöltése, kajak-kenu kikötők létesülnek, vízi vándortáborok indítják el jó irányban a csemetéket, nyilvánvalóan eminens érdek az eddigihez képest sokszorosan kihasználni a Duna lehetőségeit, előmozdítani a város végigevezését északról délre, akár egyénileg vagy magánkezdeményezésű kis csoportban, vagy szervezett formában – micsoda szenzációs élmény lehetne ez, sportos beállítottságú hazánkfiainak, külföldieknek! Akár külön ennek vonzerejére látogathatnának el hozzánk.

Nincs egyszerűbb, mint összehozni egy ilyen átevezést. A Rómain elindul a túra, és véget ér a Lágymányosi-öböl fövenyes partján, a parkolóhely közvetlen közelében, ahol járműre lehet rakni a hajókat, vagy hátizsákba pakolni a felfújható kajakot/kenut, majd villamossal hazamenni.

maganobol lagymanyoson 03

Tényleg olyan egyszerű? Nem! Mégpedig azért nem, mert a Lágymányosi-öböl bejáratánál behajtani tilos tábla fogadja az érkezőt. Hogyhogy? Miért? Mikor az a bizonyos tábla épp egy csónakkikötő mólójának oszlopára van felszerelve? A szemem káprázik, meghibbantam, vagy más valaki bolondult meg? Lehetséges, hogy csakugyan nem szabad beevezni a Főváros legvonzóbb, legjobb sport-kikötőöblébe, amely természetszerűleg ajánlkozik Budapestet átszelő vízitúra leszerelésére?

Igen, lehetséges. Így van. Tény.

Históriája van. Amikor még elhanyagolt, félvad terület volt a Kopaszi-gát, egy szál pléhkocsmával, akkor téli kikötőként és hajótemetőként hasznosították a Lágymányosi-öblöt. Később kiépült a kulturált vendéglátóhelyek és programkínálók (játszóház, sárkányhajós bázis) sora a félszigeten, homokos part várja a napimádókat, Budapest egyik kedvenc szabadidő-eltöltő helyévé avanzsált az egész. Sokan mennek oda biciklivel. A történet következő fejezete a nagy ingatlanfejlesztés az öböl északi végénél, az építészszakmában és a budapesti laikusok körében is erősen vitatott toronyház-építési projekttel. Persze, megszokhattuk már (nemcsak nálunk és most, hanem mindenütt, mióta világ a világ), hogy a széplelkek gyenge érveit orkánként söpri el az ingatlanspekulációs érdek és érdekérvényesítő képesség. Itt az történt, hogy a beruházó nemcsak a szárazföldet kérte és kapta meg magánterületként, hanem a Lágymányosi-öböl vízfelületét is. Olyannak számít, mint egy kerti tó. Ettől kezdve az övé, azt enged be, és azt tilt ki, akit akar.

maganobol lagymanyoson 04

Engem elképeszt ez, paff vagyok, mint a bűvös sárkány. Ha valakinek elég pénze és vastag bőre van, megveheti a Keszthelyi-öblöt, kénye-kedve szerint kitilthat minden vitorlást, szörföst és horgászcsónakot? Vagy akár az egész Balatont? E költői kérdésre nem akarok most válaszolni, nézzük inkább Lágymányost.

Senkiről sem tételezek fel rosszindulatot, csak nem kellő körültekintéssel átgondolt intézkedéseket, amelyek rossz helyzetbe vezető eseménysorozattá álltak össze. Némiképp hasonlót a Római-part csapdájához. A nagyberuházás illetékesei elképzelhetően csak biztosítani akarták magukat, hogy nem jelenik meg az öbölben zavaró tényező, például az épülő lakások értékét lerontó, bömbölő diszkóhajó. Kérték, hogy csapják hozzá az öblöt a területükhöz, és valaki hozzájárult, nem is különösebben gondolkozva azon, hogy közkincs a Duna. Aztán az új területgazda kibocsátotta a szokásos felelősségelhárító „bőrpapírt”, amellyel a bőrét mentheti valaki, ha baj történik. Következzék három idézet a BudaPart- Kopaszi gát házirendjéből. „A Kopaszi Gát Kft. – mint a park és a Lágymányosi öböl területének üzemeltetője – kötelességének érzi, hogy egyfelől biztosítsa vendégeinek a kellemes időtöltést, a zavartalan kikapcsolódást, ugyanakkor gondoskodjon a biztonságról és a hatósági rendelkezések érvényesítéséről.” „Az öbölben engedélyezett vízisport tevékenység (kajak-kenu, sárkányhajó és vitorláshajó) folyik.” „Az öbölbe a Nagy-Duna felől vízijárművel behajtani tilos és kiutasítást von maga után”. (A látogatói házirend egészét lásd a keretes részben.)

Nem nehéz itt logikátlanságot felfedezni. Miért érkezhetnek a vendégek autóval, biciklivel, mikromobilitási eszközökkel, csak kajakkal nem? És, ha engedélyt kapott egyesület kajakosa egyszer kievezett az öbölből, nem térhet vissza, hiszen a behajtani tilos tábla alatt nincs kiegészítő tábla, hogy ”kivéve XX sportegyesület tagjai”. A helyzet tisztázásáért a BudaPart üzemeltetési illetékeséhez, Kriskó Péterhez fordultam, aki válaszában a tiltás fenntartása mellett foglalt állást (levélváltásunkat lásd a keretes részben).

Levelem a területgazda illetékesének:

Tisztelt Kriskó Péter úr,

a Vízjáró Magazin online médium főszerkesztőjeként és szakújságírójaként, aktív vízi túrázóként, szívesen hatnék közre egy fonák helyzet megoldásában. Arról van szó, hogy a BudaPart Kopaszi gát házirendjének egyik pontja szerint az öbölbe a Nagy-Duna felől vízi járművel behajtani tilos és kiutasítást von maga után. Az elvi szabályozás gyakorlati megvalósulása nem egységes: velem és másokkal is előfordult, hogy a behajtani tilos táblát nem észrevéve beevetünk az öbölbe, senki sem szólt hozzánk, majd békében távoztunk, másokat elhajtott a biztonsági őrség, kellemetlen élményük volt. Ezt több olvasónk mellett mi magunk is értetlenül fogadjuk. Szeretném megismerni, és ha lehet, megváltoztatni álláspontjukat, s cikket publikálni a tiltás feloldásáról, illetve fennmaradásának elháríthatatlan okáról.

A témakörről beszélgetnék Önnel, ha rászánna egy kis időt. Ennek előkészítésére, vagy ha nem jönne össze, levélben kérve válaszát, leírom kérdéseimet, másokkal közös szempontjaimat.

A park célja a kikapcsolódás, amelynek egyik formája kajakozás/kenuzás a Duna budapesti szakaszán, amelynek eszményi végpontja lehetne a Lágymányosi-öböl. Budapest szépségeit nagyszerűen mutatná be egy evezés a Római-parttól a Lágymányosi-öbölig. Felfújható kajakot/kenut elcsomagolva, és akár BKV-val elszállítva, vagy merev testű kajakot/kenut autó tetejére rakva nagyon jól lehetne ott túrát befejezni, illetve hosszabb túrán megpihenni. Magyar és külföldi sportemberek nagyon jó benyomásokat szerezhetnének Fővárosunkról.

Még érthetetlenebbé teszi a helyzetet, hogy egy olyan időszakban, amikor hazánkban, az Aktív Magyarországért kormánybiztosság kezdeményezésére sorra létesülnek vízi bázisok, sportkikötők, az egyik legattraktívabb és legkézenfekvőbb helyszín nem használható.

A parkba szabad behajtani autóval (a parkolóba), kerékpárral, mi indokolja, hogy éppen kajakkal/kenuval nem?

A sportcélú vízi járművel érkezők hozzájárulnának a Park vendéglátó egységeinek forgalmához.

A félsziget Duna felőli oldalán szabad kikötni, csak a partkövezés és a part meredeksége miatt veszélyesebb és kellemetlenebb, mint az öbölben. Ezt nem tilthatják meg, tehát a tiltást, komoly ok ismeretének híján, kellemetlenkedésként élik meg az érintettek.

Ami a kiutasítást illeti: ha valaki veszélyhelyzetben érzi magát, és nem tudna biztonságosan továbbevezni (például nagyfokú elfáradás, izomgörcs, egészségi indiszpozíció miatt), nem hajtható el. Ha mégis megpróbálnák, probléma lehetne belőle.

Ha kevesen eveznének be az öbölbe, akkor kíváncsi vagyok az érvekre, hogy kit és miben zavarnának, ha viszont sokan, akkor nyilvánvaló, hogy komoly igényről van szó.

A Kft. magánterülete a vízfelület? Ki engedélyezett olyan területhasználatot, amely feljogosít ilyen tiltásra? 

A kérdésen tűnődve egyetlen szempont jutott eszembe, amely Önök részéről indokolhatja a tiltást, miközben az Önöktől bérelt területen a Spartacus vízitelepe használható: ha attól tartanak, hogy az öbölbe betérő túrázóknak infrastruktúrát (stéget) kellene létesíteni, vagy velük szemben valamiféle felelősséget viselni. Ilyen aggály azonban nem indokolt, hiszen a túrázók hozzá vannak szokva, hogy bárhol megálljanak fövenyes, sóderes helyen, partra húzzák csónakjukat, aztán odébbálljanak. Nem igényelnek semmit. Úgy képzelném el a megoldást, hogy a behajtani tilos tábla helyett lenne egy másik: „Az öbölbe beevezni és ott kikötni kizárólag saját felelősségre lehet!” Ilyenre van is példa a félszigeten: a szép, de esős időben síkos fa-járdán ki van írva, hogy használat csak saját felelősségre. Ezt lehetne (?) kiterjeszteni a vízfelületre.

Kriskó úr, mivel biztos vagyok benne, hogy jóindulattal vannak a vízi túrázók iránt, és szívesen mutatnának barátságos, rokonszenves képet cégükről, remélem, sikerül mindenkinek és a Park céljának megfelelő megoldást találni. 

Üdvözlettel

Karlovitz Kristóf

Erre a következő választ kaptam:

Tisztelt Karlovitz Kristóf!

Köszönjük a levelét és hogy megosztotta velünk gondolatait!

A Kopaszi-gátat és a vizet használók biztonsága, illetve a helyi különleges élővilág védelme a kiemelten fontos számunkra, ezért a Lágymányosi-öböl vízterületét kizárólag szervezett keretek között lehetséges használni. Az öböl népszerűsége töretlen, évről évre egyre magasabb látogatottságnak örvend, ezért jelentős figyelmet kap az ellenőrizhetőség, amivel többek között célunk a vízi közlekedési balesetek megelőzése és a vízisportok maximális élvezhetőségének garantálása.

Fontosnak tartjuk, hogy a kíméleti terület kihasználtsága optimális legyen, ne terheljük túl az öblöt és annak élővilágát. Az itt tevékenykedő szervezeteknek köszönhetően – mint a Lágymányosi Spari, a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület és a Dragon Aktív – a vízi látogatószám jelentős forgalmat jelent. Az öbölben jelenleg versenysport és szabadidős vízisport tevékenységekre is számos lehetőségük van a látogatóknak, a Nagy-Duna felől érkező vízi járművekkel azonban továbbra sem lehetséges a behajtás a magánterületre.

Természetesen szervezett formában Önöket is szeretettel várjuk, amennyiben szeretnének kikapcsolódni a Lágymányosi-öbölben! A Lágymányosi Spari Egyesületet ajánlom figyelmükbe, akik számos lehetőséget kínálnak többféle vízi sporttal kapcsolatban:  https://lagymanyosispari.hu

Reméljük, hamarosan Önnel is találkozunk a BudaParton

Üdvözlettel:

Kriskó Péter
BudaPart Üzemeltetés
1117 Budapest, Kopaszi gát 5.
+36 1 241 0100
 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Természetesen felvettem a kapcsolatot a vízi rendőrséggel is, állásfoglalást kérve. Dr. Fülöp Tibor alezredes, a BRFK dunai vízirendészeti osztályvezetője tudatta, hogy az evezős vízi járművekre azonos kikötési szabályok vonatkoznak, mint akármilyen hajóra: bárhol szabad kikötni, ahol fizikálisan lehetséges, kivéve ahol tábla tiltja. Tehát a Lágymányosi-öbölben tilos, de még nem hallottam olyan esetről, hogy valakivel szemben ennek megszegéséért rendőrök intézkedtek volna. Legjobb tudomásom szerint a biztonsági őrség korrektül, udvariasan jár el, de persze teszi kötelességét.

Mi lehet a kibontakozás útja? Nem engedem el a témát, próbálok még egy kört futni a BudaPart merev és némiképp önellentmondó álláspontjának megváltoztatásáért. Addig is, míg sikerül, vagy arra az esetre, ha nem, vannak tanácsaim a Lágymányosi-öbölbe túra-leszerelés vagy megpihenés céljából beevezni akaró sportembereknek:

  • A behajtani tilos tábla térbeli hatálya a tábla vonalától kezdődik. Addig szabad beevezni, és a félsziget alsó, sóderes vége nagyon alkalmas kikötőhely. Igaz, elég messze van a vendéglátóhelyektől, nem lehet szemmel tartani a kajakot. Onnan, (a BudaPart diadalára és dicsőségére) végigcipekedve a félszigeten, elérhető a parkoló és a kijárat.
  • Ha cipekedni nem akarva felevez valaki az öböl felső végéig, hogy autóra/autóba rakja hajóját, és jön kiutasítani a biztonsági őrség, mondja udvariasan, kedvesen, hogy épp távozni készül, tehát eleget tesz a felszólításnak.
  • Bárki, bármikor mondhatja, hogy elfáradás, pillanatnyi indiszpozíció miatt, biztonsági okból evezett be, ilyen esetben senki sem küldheti ki a nagy Dunára.
  • Aki rendszeresen használná az öblöt (például, mert a közelben lakik, messze van neki a Római part, tudok ilyen sporttársunkról), próbáljon belépni a Spariba (https://lagymanyosispari.hu), vagy pedig a BudaPark és
  • Kopaszi gát házirendjének utolsó részére hivatkozva, és a megadott elérhetőségeket használva terjesszen be egyéni kérelmet a területgazdához.
  • Elvileg ki lehet kötni a Kopaszi-gát Duna felőli oldalán is, ha valaki leküzdi a durva kőszórás nehézségeit és veszélyeit, meg a meredek, magas partot, a rendőrőrs és a parkoló közelében léphet szárazföldre.

Olvasóimtól további ötleteket, bármilyen segítséget örömmel fogadok.

maganobol lagymanyoson 05

A BudaPart- Kopaszi gát házirendje

A házirend célja
A Kopaszi Gát Kft. - mint a park és a Lágymányosi öböl területének üzemeltetője - kötelességének érzi, hogy egyfelől biztosítsa vendégeinek a kellemes időtöltést, a zavartalan kikapcsolódást, ugyanakkor gondoskodjon a biztonságról és a hatósági rendelkezések érvényesítéséről. Ezért használati és viselkedési szabályok kerültek meghatározásra, amelyek betartásáról és betartatásáról az egész park területén elsősorban a biztonsági szolgálat gondoskodik. Mindenekelőtt kérjük azonban látogatóinkat, hogy az együttélés szabályait tartsák be és ne okozzanak kellemetlenséget egymásnak!

Belépés vendégek részére
A park területét jelenleg a Dombóvári út felőli (első) és a Hengermalom út felőli (hátsó) bejáratokon lehet megközelíteni a nyitvatartási idő alatt. Az első bejáraton gyalogosok, kerékpárosok és gépjárművel érkezők, a hátsó kapunál csak gyalogosok és kerékpárosok léphetnek be.
A park látogatása minden vendég részére ingyenes, kivételt képeznek a zártkörű illetve térítés ellenében igénybe vehető eseti rendezvények.
A park területén bármiféle rendezvény, fotózás (pl. esküvői, divat, stb.) csak és kizárólag az üzemeltető írásos engedélyével kerülhet megrendezésre, ezen engedélyt a biztonsági szolgálat felszólítására a résztvevők kötelesek felmutatni.
Elhunytak hamvainak a Lágymányosi-öbölbe szórása szigorúan tilos!

A nyitvatartási idő
A téli időszakban október 16 és április 14 között minden nap 6.00 – 22.00 óráig, a nyári időszakban április 15 és október 15 között minden nap 6.00 – 02.00 óráig.
Az éjszakát tilos a parkban tölteni.

A parkoló használata
Az első bejáratnál felszíni, szabadtéri személygépkocsi parkolóhely áll a vendégeink rendelkezésére. Az aktuális parkolási rendről a www.budapart.hu honlapon és a parkoló bejáratánál, illetve a fizetőautomatáknál lévő információs táblákon olvashatnak bővebben.
A parkoló egész területén, valamint a hozzá vezető utakon a be- és kiálláskor kérjük vendégeinket, hogy csak lépésben (max. 5 km/h sebességgel) és olyan körültekintően közlekedjenek, hogy sem a gyalogosokban, sem más járműben vagy az utcabútorokban ne okozzanak kárt! A parkoló területén kívül a területen gépjárművet leállítani, parkoltatni még rövid időre sem szabad.

Biztonsági információk
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a park egész területe felügyeleti kamerarendszerrel megfigyelt övezet. Ugyanakkor a közpark jelleg és a szabad használat következtében a Kopaszi Gát Kft. a területen belüli esetleges lopásokért, személyi sérülésekért és egyéb elszenvedett károkért nem vállal felelősséget.

Általános szabályok
• A parkot mindenki csak saját felelősségére és a házirendben foglaltak figyelembe vételével veheti igénybe.
• A parkban minden látogató az általa esetlegesen okozott kárért, rongálásért teljes felelősséggel tartozik. Rongálás esetén a Kopaszi Gát Kft. kártérítési igényét érvényesíteni fogja és a károkozás mértékétől függően büntetőeljárást is indíthat.
• Kérjük, hogy mindenfajta szemetet (papírhulladékot, cigarettacsikkeket, üres üvegeket/palackokat, stb.) a szemétgyűjtőkbe szíveskedjenek elhelyezni.
• Élő állatot a park területére behozni tilos!
• A park belső útjain tilos gépkocsival, motorkerékpárral, gördeszkával közlekedni! A kerékpárral, rollerrel, görkorcsolyával vagy gördeszkával, illetve egyéb, az előző kategóriákba nem sorolható járművel történő közlekedésnél a legnagyobb megengedett sebesség 5 km/h, az utakon a gyalogosokra kitüntetett figyelemmel kell lenni, óvatosan, előzékenyen hajtani – mindig a gyalogos élvez előnyt!
• Az öbölben tilos a horgászat, ezért a park területére horgászbottal belépni nem szabad.
• Kérjük vendégeinket, hogy a terület adottságai miatt – a szabadon megközelíthető nagy kiterjedésű vízfelületek, és a helyenként meredek partoldalak - gyermekeik biztonságáról és állandó felügyeletéről gondoskodjanak.
• A Lágymányosi öbölben úszni, fürdeni, a kilátó platformokról a vízbe ugrani és gumimatraccal vagy más úszóeszközzel, vízi játékkal a vízbe menni tilos!
• Szintén tilos bármilyen tárgyat a vízbe dobni, beleértve faágakat, deszkákat és köveket is. Miután az öbölben engedélyezett vízisport tevékenység (kajak-kenu, sárkányhajó és vitorláshajó) folyik, nem megengedett privát modellhajók és egyéb mesterséges meghajtású eszközök vízrebocsátása. Ugyanígy tilos drónok és egyéb elemes vagy kismotoros repülő eszközök használata a levegőben, amely másokra veszélyt jelenthet. Az öböl vízfelületének bármilyen használata csak az üzemeltető előzetes írásos engedélyével lehetséges
• Az öbölbe a Nagy-Duna felől vízijárművel behajtani tilos és kiutasítást von maga után.
• A rekortánnal borított futópálya gyaloglásra és futásra használható. A babakocsi és a kerékpár használata, valamint a lassú séta ebben a sávban veszélyes és tilos!
• A játszótéren elhelyezett eszközöket – kizárólag a rendeltetésüknek megfelelően és felügyelet mellett - csak 3 – 12 éves gyermekek használhatják. A hinták felnőttek és egyszerre több személy általi használata tönkreteszi a gyermekek számára telepített eszközöket, ezért nem megengedett.
• A fákra felmászni nem megengedett.
• Kérjük, hogy a parkban talált tárgyakat a bejáratnál található őrbódéban adják le, ahol az eseményt rögzítik, és a talált tárgyat a jogos tulajdonosa jelentkezéséig megőrzik.
• A látogatás céljára meg nem nyitott épületek és azok teraszai veszélyesek lehetnek, így azokba belépni vagy azokra felmászni veszélyes és tilos.
• A graffitizés a park egész területén szigorúan tilos.
• Kérjük, hogy a díjmentes nyilvános WC-k használata során őrizzék meg azok tisztaságát és tartsák be a higiénés szabályokat. Mindennemű szándékos rongálás, lopás és a nem erre kijelölt helyen történő vizelés büntető feljelentést von maga után.
• A park területén bármilyen direkt vagy indirekt marketing és egyéb reklámozási tevékenység, kereskedelmi célú fotózás, filmezés csak engedéllyel folytatható. Ezen szabály megszegőit jogi úton felelősségre vonjuk.
• A park területén a sátrazás, tűzrakás, szalonnasütés, tűzijáték és hasonló tevékenységek tilosak.
• Alkoholos ital fogyasztása kizárólag a park területén működő vendéglátó ipari egységekben engedélyezett.
Kérdéseikkel, esetleges kéréseikkel forduljanak a területen szolgálatot teljesítő biztonsági őrökhöz, vagy munkaidőben munkatársainkhoz, akik készséggel állnak rendelkezésre az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a 06-21-221 0080 telefonszámon.

Comments powered by CComment