A Ranchero 12 innovatív kombinációját adja a beülős és a ráülős (sit on top) kajaknak. Hatalmas nyílása megkönnyíti használatát életkor vagy alkati jellemzők miatt kevésbé hajlékony embereknek. Nagyon stabil, kezdő is biztonságban érezheti magát, erősen hullámzó vízen. Pecázni, fotózni kiváló, akárcsak tengerpart-közeli és belvízi túrázáshoz.

seabird ranchero 12 01

Mielőtt megismerkednénk vele, vessünk egy pillantást a gyártójára. A norvég SeaBird Designs céget 2006-ban alapította a szakterületen húszéves múltra visszatekintő Len Ystmark, és azóta Európa leggyorsabban fejlődő kajakgyártója, kereskedőkkel harminc országban, Norvégia piacvezetője. Jelenleg 25 kompozit anyagú típust állít elő, a következő családokban: Touring, Greenland, British, Fitness and Surfski. Polietilénből 14 féle készül, tengeri kajaktól rekreációs (ide tartozik a Ranchero) és speciális modelleken át a horgászkajakig. Újszerű, formába fúvó technológiával állítanak elő nagyon törésálló hajókat. Biztosak lehetünk, hogy ami beválik a fjordokban és Norvégia háborgó tengerén, az több mint megfelelő minálunk.

seabird ranchero 12 02

seabird ranchero 12 03

A kajakot a Római-parti szaküzlet bocsátotta a Vízjáró Magazin rendelkezésére, az evezőt viszont a Maritime hajósbolt, róla külön cikkben számolok be.

Szemrevételezés

Különös jószág, csakugyan két világ határán áll, vagy inkább összekötő kapocs közöttük. Akkora a „cockpit”, hogy ügyetlenebb, idősebb, elöl némi „tekintélyt” növesztett ember is könnyen szállhat be és ki. Bekukkantva látszik, hogy nemcsak az orr- és tatfedélzetre lehet pakolni, hanem alájuk is – a belső szállítókapacitás nem nagy, de okosan összeállított tábori felszerelés simán beférhet. Az ülés pakoláshoz előredönthető támlájának dőlését hevederekkel lehet, kissé körülményesen állítani, annál egyszerűbb viszont belőni a lábtámaszok hosszanti pozícióját: el kell fordítani egy-egy fogazott rudacskát, akkor mozgatható a két pedál, aztán a reteszt visszafordítva már ott marad.

seabird ranchero 12 04

seabird ranchero 12 05

A beülő nyílás előtti fedeles rekesz lehetne nagyobb, csak néhány apróbb holmit fogad be, komolyabb fényképezőgépet például nem. A pecabotot használaton kívül fedéllel lezárható tartó várja, az italt, netán PMR-rádiót két mélyedés, a kajakos keze ügyében.

seabird ranchero 12 06

seabird ranchero 12 07

Szárazföldi mozgatás

A kajak rendes kidolgozású, jó minőségű. Felületei simák, peremei úgyszintén. Masszív benyomást kelt. Megemelem az egyik fogantyút a Ranchero végén: hűha, van ennek súlya! Egyedül képtelen lennék lecipelni a közvetlen közeli Duna-partra. Ketten persze elviszik, de mivel egyszemélyes a kajak, nem biztos, hogy mindig van segítő. Ám megoldja a problémát egy kiskocsi (kicsit nagyobb nyomtávú kéne, de ez volt kéznél), így már könnyedén tolom.

seabird ranchero 12 08

Fel tudnám rakni autó tetejére? Ha olyan a tetőcsomagtartó, hogy csak a kajak egyik végét kell felemelni, és aztán már csúsztatható odafönn, bizonyára menne, ha nem is könnyen. A kezelési útmutató alaposan körüljárja a módozatokat.

Ez, és a tárolás helyigénye behatárolja a vevőkört: olyannak való a Ranchero, aki például vízparti telekről indul, vagy elég erős-ügyes, hogy feldobja autó tetejére.

Vízen

Nagyon kedvező az első benyomás: olyan könnyű beszállni, mint ráülni egy sit on top kajakra. Lehet a szokott módon: fél lábbal belépve, de úgy is, hogy beülök, és magam után emelem a két lábamat. Nem kell befűződni egy kis nyílásba, nagyon kényelmes! Kiszálláskor ugyanez: kirakom a két lábam, megtámaszkodom a lapáton és a beülő hátsó végén, s felállok. A holmi végső eligazgatása után már indulhatok is.

seabird ranchero 12 09

De jól megy ez ár ellen, mindenesetre jobban, mint terebélyes méretei alapján vártam! Fölfelé 5-7 km/órát tartok a part közelében, lefelé 10-11-et, beljebb. Elég jól alakítja át sebességgé a befektetett erőt a Ranchero. Kéjes vigyor ül ki az arcomra, örömmel evezek.

seabird ranchero 12 10

seabird ranchero 12 11

A kajak jól tartja az egyenes irányt, ami rögtön eszembe juttatja, hogy milyen jó lehet belőle fotózni, nem fordul el, mire keresőbe veszem a témát. A fotófelszerelés vízálló ládikája vagy táskája jól elfér az ülés előtt. A fényképezéssel járó forgolódás, mocorgás közben meg sem moccan a kajak, nyugodtan ül a vízen. Természetfotósok, madárfényképezők nagyra becsülhetik e tulajdonságát. Kormány ugyanis nincs, az evezővel kell irányítani.

seabird ranchero 12 12

Ami viszont, épp a határozott iránytartás miatt, nem olyan egyszerű. Határozottan kell egy oldalon húzni, és, ha szűkebb ívet akarok, a másikon visszafelé evezni, hogy felvegye a kívánt új irányt a SeaBird. Nem problematikus ez, csak némi megszokást kíván. Normál túratempónál már szinte gondolattal kormányozható, oda megy, ahová nézek.

A próba idején motorcsónakok és egy jet-ski dúlták fel a Duna felszínét. De jól tették, mert hullámverésükben kiderült, mennyire stabil ez a kajak. Egyáltalán nem kellett az evezővel kitámasztgatni, magától úgy lovagol a hullámokon, hogy meg sem billen. Sőt, simább vízen nyugodtan fel is lehet állni benne (kipróbálva!). Ezért úgy vélem, hogy jól megfelel abszolút kezdő kajakosnak, vagy horgászáshoz: akkor sem lesz baj, ha jól megrántja egy nagyobb hal.

Erős hullámzásban viszont, főképp, ha erős szél kelti, a tágas beülő nyíláson beröppen egy-egy tajték, sőt megeshet, hogy több víz is. Aki szívesen használná efféle, izgalmasabb körülmények között a Rancherót, vegyen hozzá gyári hullámkötényt, amellyel szárazon marad a hajó belseje.

Lábam elhelyezése komfortos volt, a finom fokozatonként állítható támasz jóvoltából. Az ülés hátsó pereme viszont nyomta nemesebb fertályom felső részét, egészen függőlegesre kellett állítani a támlát, hogy jól érezzem magam. Amúgy is így szoktam evezni. Ez nyilván egyéni alkat kérdése is, vásárlás előtti szárazföldi vagy vízi beüléskor elválik, hogy passzol-e.

Összegzés

A SeaBird Ranchero 12 különleges kajak: zárt típus, de nagyon nagy nyílással, könnyű be- és kiszállni. Szárazföldön nehéz mozgatni, vízen stabil, jóindulatú, bizalomkeltő. Egyenes futása jó, fordulékonysága csak közepes. Fedélzeten és alatta megfelelő a tárolókapacitása. Állítható üléspozíciójával kényelmes, az ülés viszont nem biztos, hogy mindenkinek esete. Kezdőknek, horgászoknak, egyedül túrázóknak jó választás lehet, abszolút kezdőknek is. Sokoldalú használhatósága és jó minősége alapján ár/érték arányát korrektnek tartom.

seabird ranchero 12 14

Adatok:

 • Hosszúság 372 cm
 • Szélesség 74 cm
 • Mélység 42 cm
 • Beülő nyílás 120 x 50 cm
 • Súly 24 kg
 • Kajakos hozzá illő testsúlya 50-100 kg
 • Teherbírás 150 kg
 • Anyag: HDPE polietilén
 • Alapfelszerelés: lábtartók, horgászbot-tartó, 2 italtartó, evezőtartó, párnázott ülés, fedeles rekesz, első poggyászháló, hátsó poggyász-gumizsinór, 2 fogantyú
 • Kapható színek: sárga, piros, citrom-zöld
 • Ára 239.900 forint

Comments powered by CComment