Az evezőlapátokat, elektromos és emberi erővel működő csónakpumpákat, kempingfelszereléseket és tartozékokat gyártó milánói Scoprega Spa két darabra szétszedhető, állítható hosszúságú és szögállású, alumíniumnyelű és műanyagtollú kajaklapátját a Maritime hajósbolt bízta ránk bemutatásra. Az olasz cég lábpumpáiról már közöltünk cikket. Az evezőt egyszerre próbáltam ki a SeaBird Ranchero 12 kajakkal, amelyről szintén olvashatjátok menetpróbánkat.

Kis cég a Scoprega Spa, alkalmazottainak száma mindössze 39, de éves forgalma eléri a 6,9 millió dollárt. Büszke a csúcstechnikájú és szemre is tetszetős termékeinek nívójára, amelyet jelentős kutatással és üres papírról induló tervezéssel tart fenn.

A szóban forgó, KWB ALU ADJ típusjelű lapát kétféle kivitelben készül, szálerősítésű műanyag-, vagy pedig alumíniumnyéllel, ezúttal az utóbbi mutatkozik be. Tollának anyaga, akárcsak testvérmodelljéé, polipropilén, 20 százaléknyi erősítő üvegszál-tartalommal.

scoprega kajakevezo 01

Kézbe véve rögtön érezhető a jó minőség. A marokba illő szelvényű fogójánál fekete műanyaggal burkolt, másutt alumínium nyél selymes fényű, a tollon nyoma sincs sorjának a gyártóforma két felének találkozásakor. A hosszúság és a szögállás változtatásához ki kell nyitni egy kallantyút, amely egyébként belesimul a karmantyú profiljába. A hossz és a szögállás jelzései aprók, de jól látszanak, bemélyítve nincsenek, valamilyen nyomdatechnikával vagy lézergravírozással készülhetnek. Hogy mennyire kopásállók, azt egy tartamteszt tisztázhatná.

scoprega kajakevezo 02

scoprega kajakevezo 03

scoprega kajakevezo 04

Az összbenyomást illetően a KWB ALU ADJ inkább könnyedségével kap meg, mintsem robusztus masszívságával. A múltkor bemutatott, négy részre szedhető, akár sóderlapátolásra használható, nagyon strapabíró TNP-hez képest szinte légies (noha valójában csupán 80 grammal könnyebb), mégsem kelt olyan hatást, mintha víz alatti kőbe ütve valami baja keletkezhetne. Az összekapcsoló rész szinte filigrán, de a szaküzlet biztosított, hogy minden eshetőségre felkészülve gondoskodtak pótalkatrészről. Nem lepne meg, ha ez a nyakukon maradna…

scoprega kajakevezo 05

A lényeg, hogy harminc centis állíthatósággal sokféle termetű kajakos használhatja, akár jobb- vagy balforgatással evez. Ha tároláshoz, szállításhoz szét kellett szedni a lapátot, a jelzésekkel pillanat alatt visszatérhet kedvenc konfigurációjához. Nagyon kritikusan vizsgáltam meg a két fél illeszkedését, nincs-e lötyögés, kotyogás. Nincs. Cuppanósan precíz az egész.

Az már kevésbé tetszett, hogy csak két darabra szedhető, és azok sem egyforma hosszúak; a rövidebbet sem nyelné el egy felfújható kajak zsákja, a másikat még annyira sem. Léghajósok ne ezt válasszák az olasz cég palettájáról, hanem a KWB ALU 220-4 modellt, amely, mint a jelzéséből kitalálható, négy darabból áll össze, ez már jobban megfelel igényeiknek. Táborozáskor a lapát lenne a ponyva oszlopa? Ilyen helyzetben éppenséggel előnyös lehet az egyenlőtlen osztás: elöl magasabb a férőhely, hátul alacsonyabb. 220-4 KWB ALU 220-4

Elindulva úgy tapasztaltam, hogy jól áll a kézben, készségesen vesz fel nagyobb csapásszámot, kész öröm evezni vele. A toll mérete megfelel az erőnlétemnek, jól át tudom húzni, de kellő erőt lehet beleadni. Nem tetszene a forgatás mértéke? Akár a kajakban ülve lehet csavarni egy kicsit rajta. Apropó csavarás: a lapát tolla kissé aszimmetrikus, vízfogáskor és húzáskor nem kell erőből megakadályozni, hogy elforduljon a vízben, ezáltal kíméli a kezet és a kart.

scoprega kajakevezo 07

 scoprega kajakevezo 08

Déli szélben ördögszántássá felhullámosodott Dunán úgy vettem észre, hogy nagyon jól meg lehet támaszkodni a lapáton, stabilizálva a hajót. Ugyanez előnyös lehet, ha fészkelődő gyerek vagy izgő-mozgó kutya utazik a kajakos előtt.

Kinek javasolnám? Például olyan családnak, ahol különböző testalkatú személyek használnak felváltva egyes vagy kettes kajakot, a gyengébb lánytól a herkulesi apáig mindenki boldogul vele. Hátizsákos hajócipelőknek viszont nem ez lehet az ideális.

scoprega kajakevezo 09

Adatok

  • Hosszúság 210-240 cm
  • Toll hossza 42,5 cm
  • Toll szélessége 18 cm
  • Súly 1090 g
  • Nyél anyaga alumínium
  • Toll anyaga üvegszálas propilén
  • Ára 18.990 Ft

Comments powered by CComment