3. nap

Az egész éjszaka tartó felhőszakadás és szél után ma napsütésre ébredünk. A skót nyár éppen ma délelőttre esik és mi pont itt vagyunk. Hát nem fantasztikus?! Gyorsan kiteszek mindent száradni. Kis versenyfutás a felhőkkel.

Ez a világ egyetlen olyan menetrendszerinti járatokat üzemeltető repülőtere, ahol a kifutópálya a tengerszint alatt van, így kizárólag apálykor használható. Természetesen a menetrend is ehhez igazodik. Délelőtt lesz is felszálló gép, így amíg Gábor készülődik, mi átsétálunk a reptéri kávézóba, hogy útközben megnézhessük. Egy olyan repülőtéren vagyunk, ahol néhány repülő jön naponta, úgyhogy ráérnek eléggé. Meg is kérjük őket, hogy mutassák meg a tűzoltóállomást, elvégre András és Beni önkéntes tűzoltók otthon. Nyilván nem azok, de ezt ráérnek mér megtudni. Készséggel megmutatnak mindent, beülhetünk az autókba és még a kék villogót is tolhatjuk. Ezt nem lehet kinőni. Megmutat és elmagyaráz mindent eszközt részletesen, illetve rendkívül érdekli, hogy máshol mivel dolgoznak. A srácok teljesen fogalmatlanok még a kérdést sem értik, végül Beni azzal vágja ki magát, hogy ő csak forgalmat irányít a tűzoltóknál, a technikához nem engedik.

kajakkal a kulso hebridakon 2 10

Visszamegyünk a táborba, összepakolunk és indulunk. Közben megjön a dagály, így én beevezek a repülőtérre. Ha a bakancslistádon van, hogy egyszer egy menetrendszerinti járatokat üzemeltető repülőtér kifutópályáján akarsz evezni, hát ez a világon az egyetlen hely, ahol megteheted. Ha eddig nem volt rajta, akkor itt a remek lehetőség, hogy rátedd.

A repülőtér végén szerintem át lehet kelni a két sziget között dagálykor, és most éppen az van, úgyhogy én arra indulok. A többiek – okulva a tegnapi navigációs bakiból – inkább körbe mennek. Pedig az átjáró itt van és hajózható. Jó 40 percet várok rájuk a sziget legvégén levő homokos strandon. :) Barrat megkerülve kiérünk a nyílt óceánra. A napsütést felváltja az eső és a szél. A nem túl nagy 1,5 méteres hullámok kifejezetten kellemetlenek, ahogy partközelben haladunk. 1 óra lapátolás után ebben a borzalomban megállunk egy gyorsat szusszanni, majd vissza a kajakba és irány tovább. Úgy érzem még semmit sem haladtunk, pedig nagyobb távot terveztünk mára. Most messzebb megyünk, a parttól 2-300 méterre, a hullámok megnőnek kb. 2 méteresre, de végre csak szemből érkeznek és így kezelhetőbbek. Egy ponton a szél erősödni kezd, dél felől sűrű fekete felhők gyülekeznek, a hullámok pedig közel 3 méteresek. Még mindig nem drámai de már nem látjuk egymást, ha különböző hullámvölgyben vagyunk. A következő szakaszon magas meredek sziklák jönnek. Ha nekivágunk minimum 2-3 órán keresztül nem tudunk partot érni. Így dönteni kell most. Gyors kupaktanács a rádión és megvan a döntés. Irány a part.

Gyönyörű helyet találtunk. Sátor állítás, vacsi.

kajakkal a kulso hebridakon 2 09

 4. nap

Reggel szemerkélő esőre és az öbölben ugráló delfinekre ébredünk. Kicsit várunk, hogy elálljon és száradjanak a sátrak. Eláll a szél és az eső is, cserébe azonnal megjelennek a legyek és a szúnyogok. Innen a domboldalról elég nyugodtnak látszik az óceán. El is indulunk. Az öbölből kiérve a gyenge délnyugati szél hosszú 1,5-2 méteres hullámain egészen élvezetes evezni. Azonban amikor a következő öblöt elhagyjuk, a magas partfalról visszaverődő hullámok már nem annyira barátságosak. Igyekszem távolabb húzódni parttól, és hiába fúj visszafelé a szél egyre távolabb kerülök. Így egyszerre próbálok küzdeni a hullámokkal és tartani egy ideálisnak vélt távolságot. A magas partfal mögül kiérve az víz megnyugszik. Az eddig 2 méteres hullámok 3-4 méteresre nőnek. A szél még mindig gyenge. Elképesztően gyönyörű, és nehéz leírni, hogyan lehet ilyen nagy hullámokkal mégis ennyire nyugodt az óceán. Némelyik hullámhegyre 11-12 evezőcsapással jutok fel, 3-4 a tetején, a másik oldalon szörf lefele.

Én Andrással jövök párban, Gábor Benivel. Rádión tartjuk a kapcsolatot. András hirtelen gondol egyet és elhúz a part felé, hogy egyedül élvezze a hajóját és a nagy hullámokat. Jelzi, hogy merül, így a rádióját kikapcsolja. Közepesen tűnik jó ötletnek, de megértem. Én sem akarok mást tenni, csak átadni magam az élménynek amíg lehet.

Beni és Gábor megállna pihenni, de messze vagyunk a parttól. Éppen egy hosszabb magas partfal közeledik, András van a legközelebb a parthoz, elindul kifelé, hogy helyet keressen. Én jelzem, hogy a már stabilan 4 méter körüli hullámokban nem jó ötlet a sziklák között keresni valami pisilőhelyet. A GPS -re nézve kb. 1 óra alatt elmegyünk mellette és kényelmesen kikötünk a következő öbölben. Végül a többiek is egyetértenek, de eddigre már teljesen elszakadtunk egymástól. Én kb 4-500 méterre parttól tolom folyamatosan, a szél erősödik és a hullámok egyre morcosabbak. Először csak zavarosak, majd minden irányból támadnak. A hosszú hullámokra pedig kisebb, hegyesebb 0,5-1 méteresek nőnek. Folyamatosan koncentrálni kell, hogy melyik a következő hullám amire rá kell fordulnom kicsit, meg fog billenteni, stb. A többieket már régen nem láttam. Most kéne videózni. Tudom a távolságot is tartani a parttól és előre is haladok. 

Közelebb a parthoz ugyan kisebbek lehetnek a hullámok, de sokkal zavarosabbak is. Csak remélem, hogy a többiek is jól vannak, de hárman együtt biztosan megoldják. A partfal végéhez közeledve, – ahogyan arra számítottam – kicsit még durvul, a hullámok nagyok is és tényleg kellemetlenek. Már látszik a vége, így elkezdek a parthoz is közelebb húzódni.

 Tipikus rádióbeszélgetés Andrással:

- Norbi, megvagy?
- Persze, éppen az életemért küzdök az utolsó nagy sziklától 400m -re északnyugatra.
- Remek, mi jóval közelebb vagyunk a parthoz, a következő öbölben várunk.
  -OK

Mire átküzdöm magam ezen a részen eléggé elfáradok, ha nem is fizikailag, de fejben mindenképpen. Végre megnyugszik a víz, csak a nagy hullámok maradnak, a part felé fordulok és már csak szörföznöm kell kifelé.

Beérem a többieket és kb. egyszerre érünk partot. Rövid szünet, stratégiai megbeszélés. Már nincs sok hátra, de a szél erősödik és újabb sziklás rész jön. A partnál amit el kell érnünk elvékonyodik a sziget, így mindkét oldalán meg tudunk állni, azonban a másik oldalról közelebb van a táborhely. Így végül a nyugodtabb víz és a kevesebb cipekedés mellett döntünk. Csak egy kis, kb 3,5 km hosszú félszigetet kell megkerülnünk. Mire elindulunk a szél közel viharosra erősödik, a hátszél és az áramlás is nekünk dolgozik. Ennek a másik oldalon természetesen meglesz az ára. Így is van. Brutális szél szemből, kicsi de rövid hullámok és áramlás. A többiek hősiesen küzdenek az öböl közepén, én igyekszem a part mellett szél és hullámárnyékban, a kis sziklák takarásában elsunnyogni. Jó kis sport lett ez a végére, szerintem mindenki örül, hogy megérkeztünk. Kemény nap volt. Az évek óta hűségesen szolgáló Garmin kézi GPS -em nem bírta a mai napot, életében először áll meg, de úgy tűnik, hogy végleg.

Sátor, gin, vacsi, alvás.

Éjszaka pedig megint szél és eső. Ma sem szárad meg semmi.

kajakkal a kulso hebridakon 2 08

 5. nap

Napsütésre ébredünk. Mai első megállónk egy elhagyott falu. A néhány ház, a közelben legelő tehenek és a kék tenger meglehetősen impozáns látvány. Útközben megállunk egy picike szigetnél. A szembeszélben eléggé húzni kell, de frissek és kipihentek vagyunk. 

 kajakkal a kulso hebridakon 2 07

A sekélyebb öblök itt is tele vannak fókákkal. A sziget déli és keleti oldalán megnézzük az összes kis sziklahasadékot. Remek kajakos játszótereket találunk. A hasadékokban, mint egy folyón, úgy áramlik a víz egészen nagy hullámokat keltve közben, mi pedig fel-le evezünk a szűk helyen. Végül elindulunk az eredeti célunk felé. A nyugati szél egyre erősebb, ami az Atlantiról bejövő hullámokon is érződik. Ezt még a szigetek között az áramlás és a magas sziklákról visszaverődő hullámok remekül megkavarják, kellemetlenül ugyan, de még a tiszta hullámok sem nőnek 2m fölé. A kinézett szigeten egyetlen hely van ami alkalmas a kikötésre, egy hatalmas homokos strand. A térkép a strand mellett egy átjárót jelöl. Meg is találjuk, de kajakkal szerintem még dagálykor sem járható. Kb. 20 métert kell átemelni a hajókat és a túloldalon a sziklák tetejéről indulni. Remek móka, a célunk pedig már csak néhány evezőcsapásra van. Természetesen a több, mint 10 fókából álló kis fogadóbizottság itt is vár minket.

kajakkal a kulso hebridakon 2 06

Hamar megtaláljuk a sátorhelyünket. Elképesztő panorámás vacsorát tudhatunk le. Még egy rövid séta is belefér  a sziget egyetlen romos és elhagyott házához. Elég jó kis nap volt ez. 

Sátor, vacsi, gin kipipálva. Jöhet az alvás.

kajakkal a kulso hebridakon 2 05

 6. nap

Nincs kapcsolatunk a külvilággal, ezért időjárás előrejelzésünk sincs. Amit utoljára láttunk az alapján nincs ok aggodalomra, de szokás szerint van A és B tervünk. A cél, hogy végre puffinokat lássunk, így irány Mingulay. Reggel kisüt a nap és váratlanul meleg lesz.

 kajakkal a kulso hebridakon 2 04

kajakkal a kulso hebridakon 2 03

Elképesztő, hogy a nemrég még 4 méteres hullámokkal megdolgoztató óceán hogy lehet egyszerre ilyen hihetetlenül nyugodt. Könnyedén, sima 2,5 óra evezéssel érjük el Mingulay egyetlen kikötésre alkalmas pontját közvetlenül a puffin kolónia alatti parton. Gyors ebéd majd egyszerűen csak beülünk a kis színes csőrű madarak közé. Hagyjuk hogy megszokják a jelenlétünket és folytassák napi tevékenységüket mintha itt sem lennénk. A visszaút hasonlóan eseménytelen. Kivasalt óceán.

Ez az első napunk, hogy egyáltalán nem esett az eső.

Sátor, vacsi, alvás.

kajakkal a kulso hebridakon 2 02

 7. nap

Utolsó napunkat lazára tervezzük. Rövid megállóval félúton. Nyugis, kényelmes evezés erős hátszélben és áramlásban, és persze egy utolsó próbálkozás a kajakból horgászattal. A pihenő előtt kicsit megzavarjuk a sziklákon napozó fókacsapatot. A pihenőnél újabb döntési pont. A szél erősödik, az áramlás fordul, így számomra egyértelmű, hogy a hosszabb, de kényelmesebb úton megyek vissza. Arról nem is beszélve, hogy az autó csak 100 méterre van a parttól, míg a túloldalon kb. 500 métert kell cipelni az összes csomagot + a hajókat. Egyedül vágok neki hát az utolsó szakasznak, de nem bánom, pont kell ez a kis magányos levezetés. Az extra 1,5 km ellenére fél órával hamarabb érek célba. Mire a többiek megérkeznek, a hajómat már felvittem a kocsihoz, és a cuccaimat is összerendezem a bepakoláshoz.

Holnap hajnalban indul a kompunk, így mindent készre csomagolunk, és este helyben bérlünk pár szobát. A tulajdonos, akinek korábban saját halászhajója volt, egy igen komoly skót történelemórát tart nekünk. Önmagában ez a kis beszélgetés is bőven megérte a szállás árát, a meleg zuhanyról és a kényelmes ágyról nem is beszélve. 

Kitűnő túra volt ez is. Több barátság, több tapasztalat a hajóinkról, az óceánról, az időjárásról és nem utolsó sorban magunkról. Még vége sincs, de már a következő túrát tervezzük.

kajakkal a kulso hebridakon 2 01

VÉGE

Kajakkal a Külső-Hebridákon 2/1

A cikk eredetileg a hajonaplo.blog.hu oldalon jelent meg.

Comments powered by CComment