Tartalomjegyzék

Vízitúrázók több csoportjában érdeklődnek a Gumotex „léghajói” (felfújható kajakok, kenuk) iránt. Mik a különbségek köztük, melyik kinek és milyen célra való, mik az egyes típusok előnyei, hátrányai? Hogy megválaszolhassam e kérdéseket, felsorakoztattuk a cseh márka kajakjait Dunabogdány strandján, ahol több érdeklődő ment velük próbaútra (szívesen vittünk volna ki Gumotex kenukat is, de akkora az igény rájuk, hogy majd csak nyáron tud szállítani a gyár, így nem állt rendelkezésre bemutató darab).

Bevezetőként egy rövid ismertető a léghajózás műfajáról. A felfújható kajak, kenu nagy előnye, hogy hátizsákba fér, kicsi autó csomagtartójában, vonattal, volánbusszal, repülővel, bármilyen tömegközlekedési eszközzel, de kerékpár utánfutóján is elvihető hazai, külföldi vizekhez. Otthon tárolható, nem kell hozzá garázs, vagy kötött nyitva tartású, bérleti díjat szedő csónakház. Egyes típusaiban táborozáskor nagyon kényelmes aludni, egy könnyű ponyvát fölé feszítve. Hátránya, hogy minden alkalommal fel kell pumpálni, le kell ereszteni, csomagolni, gondozni, nem olyan egyszerű vele az élet, mint egy műanyag kajakkal. Szélessége miatt stabil és biztonságos, de lassúbb a merev hajóknál. Azt lehet mondani, hogy valójában egész más életérzést ad. Akinél bejön, használhatja egyedül ezt, vagy második hajóként, bizonyos túráin a merev kajakja helyett.

gumotex kajakmustra 2021 02

Nyomás szempontjából kétfélék: nagynyomású, a kamrafalakat belül összekötő szálakkal (dropstich) készült típusok, hasonlítanak a felfújható SUP deszkára. Az ilyen légkamra szinte olyan merev, mintha poliészterből lenne, és jóval vékonyabb a kisnyomású, üres légkamránál. Az ilyen kajak keskenyebb lehet, nem kell annyira „szélesen” evezni benne, nagyobb a belső tere, jobban tartja alakját. Viszont a sok-sok belső szál miatt súlyosabb és nem pakolható össze olyan kicsire. Drágább is. Az egyszerű felfújt „hurka” viszont rugalmasan elnyeli zúgók sziklaköveinek ütését, simán átcsusszan rajtuk.
Felépítésük is kétféle: vannak fedélzettel letakart, beülő nyílásos típusok, amelyek hitelesen adják az őseredeti eszkimó kajakok és általában a modern kajaktípusok hatását, védettek a nagy hullámzásban becsapódó víz ellen, és óvják a kajakos testének alsó felét a napégéstől, illetve poggyászát a viszontagságoktól. A többi felül végig vagy majdnem végig nyitott, akárcsak egy sit on top kajak, vagy egy kenu. Ezek könnyebbek, kisebb pakkméretűek, és napimádóknak felelnek meg, akik egyenletesen szeretnének lebarnulni (különben hosszú nadrágot húzhatnak).

Jellegében szintúgy kétféle a felfújható kajakok anyaga: az olcsóbb típusok kétrétegűek, kívül a sporttáskákéhoz hasonló szövet adja a hajó alakját, és benne műanyag úszóhólyagok keltik a felhajtó erőt. Az ilyen hajót használat után nagyon macerás kiszárítani. Az egyrétegűek pillanatok alatt törölhetők szárazra, használatban lényegesen kellemesebbek. A Gumotex kizárólag ilyet kínál.

gumotex kajakmustra 2021 03

Néhány szó a 70 éves történetre visszatekintő Gumotexről. A cseh cég nagyon komoly autóipari beszállító, gumi-textil kompozit anyagú formadarabokkal, alkatrészekkel, de tekintélyes mentőfelszerelés-gyártó is. A vízi járműveket mégsem afféle „melléküzemágban” gyártja, hanem jelentős része ez a profiljának, a Gumotex a világ legnagyobb felfújható-gumicsónak gyártója, az alapanyag előállításától a csomagolásig kézben tartja az egész folyamatot. Természetes nyersanyagokat használ fel, technológiája környezetbarát. Európa- és Amerika-szerte elismerést szerzett kiváló dizájnjaival, minőségével, hajói tartós megbízhatóságával és hosszú élettartamával. Nitrilon anyaga UV- és tengervíz álló, olyan szívós, hogy reklámfilmen autóval hajtanak keresztül egy felpumpált kajakon. Vadvízen is beválnak a hajói (egy a sok videó közül). Magyar szemszögből nézve ezeken túlmenően a márka mellett szól az erős hazai képviselet és kínálat, viszont hátrány, hogy mivel Nyugaton felismerték a vásárlók termékei kiváló ár/érték-arányát, úgy megugrott az igény, hogy alig tudják kielégíteni. Elsődlegesen az ottani piacokat látják el, nálunk emiatt bizonyos esetekben várakozási időre kell számítani.

Jöhetnek a konkrétumok! A dunabogdányi próbán, a korrekt összehasonlításért, mindegyik hajóval ugyanazt a teszt-kört tettem meg.

Comments powered by CComment