Ezt a kajaklapátot már nem hazai kereskedés bocsátotta rendelkezésemre, tesztelés céljából, hanem közvetlenül a TNP, noha persze kétség sem férhet hozzá, hogy a Vízjáró Magazint nagyra becsülő Kajak szaküzlet előkészítő „aknamunkájának” köszönhetően. Már a Maritime hajósbolt is átadta tapasztalataimat a Scoprega cégnek, kezdünk nemzetközi ismertségre szert tenni.

tnp wolferine carbon kajaklapat 02

A lapát bemutatásának első elemével, a nevével kissé zavarban vagyok. Meglátva a Wolferine feliratot, azonnal a rozsomák (népies nevén torkosborz) ugrott be, Amerika északi tájainak a menyétfélékhez tartozó, nagytermetű ragadozója. Nagyon erős, jól mászik fára, jól úszik, veszélyes küzdő, nem fél semmitől és senkitől, elorozza nagyobb ragadozók zsákmányát, feltör és kifoszt kunyhókat, s távozás előtt mindent használhatatlanná tesz bűzmirigyének szörnyűséges szagú váladékával. Csakhogy angol neve nem wolferine, hanem wolverine. Akkor mi után keresztelték el ezt a lapátot? Nem világosít fel a piacra 1992-ben berobbant, és azóta minőségével nemzetközi hírnevet szerzett TNP terméklapja, sem – viszont árulkodik a lapát tollán a név mellett két karmos tappancs nyoma, tehát mégis a vadon réméről lehet szó.

A gyár weboldalán tavi és tengeri túrázáshoz ajánlott, de szerintem folyóvizekre ugyanúgy megfelelő Wolferine többféle változatban készül, van normál és könnyű, egyrészes és két, illetve négy részre szedhető, különféle nyél-anyagokkal, illesztésekkel. Most a 956 grammos könnyű négyrészes Light kivitelről van szó, illesztési rugós-peckesek, jobbforgatásra beállítva (lehet rendelni balost is), karbon-nyelének átmérője 30.5 milliméter. 655 négyzetcentiméteres tolla üvegszál-erősítésű poliamid, színe mindig fehér, mint ahogy a nyélé fekete. A lapát hossza 180 és 240 centiméter között választható, a szóban forgó darab 220 centis, szétszedve a tollak 587, a nyéldarabok 643 milliméteresek, simán bepakolható a Gumotex hordozó hátizsákjába.

tnp wolferine carbon kajaklapat 03

Kedvező az első meggusztálás hatása. Tükörsimák a felületek, tökéletesen precíz a darabok illesztése, a legcsekélyebb lötyögés, kotyogás sem érezhető, erősen megtekergetve, meghajlítgatva sem. Szépen dolgozták el a részleteket, aprólékos szemrevételezés sem tár fel slendriánságot – el is várhat ennyit az ember egy 60 ezer forint fölötti lapáttól. Legfeltűnőbb sajátsága mégis a könnyűsége. Szinte már ijesztően strapabíró, akár sóderlapátolásra is megfelelő márkatársa, a TNP Assymetric 1565 grammos, ez csak a 60 százaléka. Ennek ellenére nem kényeskedik, a teszt közel 300 kilométerén sokszor segítettem a lapáttal felfuttatni a kajak elejét a partra, vagy, szintén a sóderbe támasztva a tollat, eltávolodni a szárazföldtől, de mindezeknek nyoma sem látszik. Biztos vagyok, hogy azt sem venné zokon, ha táborozáskor elplaníroznék fele egy kis fövenyt.

Mivel a próbákat télvíz idején tartottam (Sandiline neoprén mancs-kesztyűt használva), nem egyszer fagypont alatti hőfokon, beszámolhatok arról is, hogy kellemes, meleg a nyél fogása, fontos szempont lehet annak, akinek egész éves a kajakszezonja. És, a hosszú távú túrákat kedvelők jóval több erőt fordíthatnak kajakjuk hajtására, mert minimális erőt vesz igénybe a könnyű lapát tartása, egész napos evezésektől sem fáradtam el, noha nem vagyok egy „kajakos” alkat. A lapáttoll mérete éppen megfelel egy túraevezősnek: erős sodrás leküzdésekor rendesen lehet erőt beleadni, de nem olyan nagy, hogy megerőltető lenne tartani a természetesen adódó ütemet.

tnp wolferine carbon kajaklapat 05

És mi a bevezetőben említett újdonság? A két lapáttoll alsó élén, a nyél közelében, egy-egy kis, háromszögletű, éles nyúlvány, csücsök. Feladatuk a vizet lecsepegtetni, hogy ne nedvesítse be az ember karját, ruházatát, vagy a kajak belsejét. Ennek nagyszerűen meg is felel, nincs szükség kevésbé esztétikus gumikarmantyúra. Vízitúrázó Facebook-csoportokban többen panaszkodtak, hogy tiszta vizesek lesznek egy-egy evezésem, és kérdezték, mit tehetnének ellene. Persze a döntő tényező a helyes lapátolási technika, de a Wolferine jelentősen fokozhatja a jó hatást.

Mivel lehetne tökéletesíteni a lapátot? Én mindig, mindegyiket kikötöm a hajóhoz, hogy például fotózás közben be ne essen a vízbe, amely el is sodorhatná; buta helyzet lenne kézzel evezve üldözésére indulni. Közreadom megoldásomat: évek alatt jókora zacskónyi Cateye és egyéb márkájú csavarral megszorítható bilincs gyűlt össze, bringatartozékokból (fényszóró, hátsó lámpa, műszer), van köztük jócskán 30 milliméteres belső átmérőjű, pontosan felcsúszik a lapátnyélre, és a csavarnál hozzá köthető a zsineg.

tnp wolferine carbon kajaklapat 04

Összegzés: nagyon könnyű, erőkímélő, jól kézbe álló, precízen kivitelezett négy darabra szedhető, praktikus kajakevező a TNP Wolferine Light, anyaga és megmunkálása alapján hosszú élettartam várható tőle. Ára a középkategóriába esik, ár/érték-aránya szerintem megfelelő.

Comments powered by CComment